04/21/13 14:09
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Необходими са мерки за насърчаване на растежа на световната икономика


Забавянето на световната икономика изисква допълнителни мерки. Необходими са политики за фискална консолидация, мерки за насърчаване на растежа и заетостта, по-обвързваща парична политика на централните банки. Препоръките даде управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард на пролетната среща на финансовите институции във Вашингтон, предадоха информационни агенции.

МВФ предупреди, че глобалното икономическо възстановяване се развива неравномерно, което налага приемане на допълнителни мерки за укрепване на растежа и увеличаване на заетостта.

"Създаването на работни места и обезпечаването на траен растеж не изисква само една политика, а серия политики и мерки, включващи фискална консолидация с точните темпове, структурни реформи и парична политика, която осигурява “глътка въздух” - всички тези фактори трябва да действат комбинирано, в противен случай нещата няма да сработят", коментира Кристин Лагард.

"Правителствата трябва да приемат нови програми за редуциране на безработицата и насърчаване на заетостта, като МВФ ще окаже нужната финансова помощ". Това обяви Тарман Шанмугаратнам, председател на Валутния и финансов комитет - органа на МВФ за изработване на икономически политики. В комюнике, разпространено след края на пролетната среща на МВФ и Световната банка, се казва, че централните банки в най-големите световни икономики трябва да продължат валутните си политики в подкрепа на икономическото възстановяване, а възможното намаляване на паричната експанзия на пазарите трябва да бъде управлявано много внимателно.

Световната банка и Международния валутен фонд си паставиха мащабна цел - изкореняване на крайната бедност до 2030 година. Президентът на Световната банка Джим Йон Ким обяви, че за постигането на тази цел са необходими общите усилия на правителства, финансови организации и нестопански сектор.

Международният валутен фонд и Световната банка заявиха по време на пролетната среща, че подкрепят целта да бъде изкоренена бедността в рамките на едно поколение и за споделянето на нарастващ просперитет сред 188-те членове на организацията.

При това посочената цел трябва да бъде постигната без увреждане на околната среда, предизвикване на икономическа задлъжнялост или да бъдат изключвани уязвими хора, поясни Ким. В най-бедните региони като Южна Азия и Африка ще бъдат необходими устойчив растеж и рязко увеличаване на заетостта. Освен това трябва да бъдат предотвратявани шокови удари като рязко покачване на цените на храните и горивата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване