04/21/13 21:41
(http://e-vestnik.bg/)

Операция “инвестиции” на гръцкото правителство

Гръцкият премиер Андонис Самарас ще посети в близко време Пекин, Москва и Вашингтон, за да търси инвестиции. Правителството в Атина и лично министър-председателят започват истинска надпревара за привличане на инвестиции, съзнавайки, че това е единственият начин, за да се осигури растеж на гръцката икономика и да се намали безработицата, която е най-големият социален и икономически проблем на страната.

В правителството вече готвят интензивно предстоящите визити на Самарас в Пекин, Вашингтон и Москва.

Срещите на премиера с китайския държавен глава Си Цзинпин и с президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин са уредени и единственото, което остава, е окончателно да бъдат определени датите на тези срещи.

В същото време в правителствения екип цари умерен оптимизъм относно изпълнението на приватизационната програма. Интересът към приватизацията на компанията за спортни залагания ОПАП, както и предстоящото финализиране на търга за газовата компания ДЕПА и оператора ДЕСФА събудиха надежди, че приватизационната програма може да подейства като лост за растеж на икономиката.

Ако в кабинета и финансовото министерство са сдържани, то съществува убеденост, че ако тези два проекта приключат успешно, целият приватизационен план ще може да бъде реализиран без никакви протакания.

Основен предмет в пътуванията на премиера Самарас ще бъде привличането на инвестиции в редица сектори, като енергетика, инфраструктура и промишленост.

Във Вашиногтон на срещата, която гръцкият премиер ще има с американския президент, се очаква да доминират енергийни въпроси, засягащи откритите въглеводороди в Йонийско море и край о-в Крит. Определящо значение ще има разговорът с американската страна по въпроса за изключителната икономическа зона и гръцко-турските отношения. За отбелязване е, че по всяка вероятност срещата Обама-Самарас ще предшества тази на американския президент с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, насрочена за 16 май във Вашингтон.

Най-вероятно в Пекин Самарас ще отиде преди Вашингтон с една единствена цел - да привлече китайски капитали. Връзките между инвеститори на двете страни вече бяха подложени на успешно изпитание и плодовете от тях бе даденото на концесия пристанище Пирея.

В правителството хранят надежди, че тези контакти ще се разширят и ще обхванат и други пристанища или ще нарасне участието на китайския гигант Cosco в пристанище Пирея, а също и по отношение на летищата, които също са включени в инвестиционните проекти на правителството.

Китайците вече демонстрираха интерес към приватизацията на атинското международно летище “Елефтериос Венизелос”. Правителствени източници смятат, че сътрудничество между двете страни е възможно и в туризма.

В тази насока вече бяха направени първите сондажи по време на посещението на гръцкия заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас в Шанхай.

Руската столица ще бъде последна в обиколката на гръцкия премиер. Очаква се в Москва Самарас да обсъди с президента Путин и ръководството на страната възможността за нарастване на инвестициите в Гърция, а също и за увеличаване на гръцкия експорт на стоки за Русия. За по-добра подготовка на посещението на гръцкия премиер в Москва следващия месец в Атина пристига руският външен министър Сергей Лавров.

Преценява се, че при визитата си в Москва Самарас ще изясни въпроса за приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА, която отдавна се смята за ключов момент при увеличаване на руските инвестиции в Гърция.

Много руски компании и по-специално Газпром и Синтез, които участват в търга за ДЕПА, проявиха интерес и към приватизацията на други гръцки компании, като Хеленик петролеум, а също така и за други дейности в Гърция при условие, че една от двете компании спечели търга.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване