04/22/13 15:41
(http://www.hsnovini.com/)

Светило в кардиологията оперира в Хасково

Световно-известният кардиолог, професор Джордж Сианос извърши днес в хасковската многопрофилна болница интервенция по отпушване на коронарна артерия. Операцията бе демонстративна. Тя се предаваше в реално време на специални монитори и се наблюдаваше от специалисти от Хасково, Стара Загора, Пловдив и Одрин. С помощта на видеовръзка, интервенцията наблюдаваха и студенти от Москва.

64-годишен хасковлия днес бе опериран от професор Джордж Сианос. Пациентът има запушване на коронарната артерия от преди 15 години. Тогава е претърпял инфаркт на миокарда. Случаят е избран заради своята сложност, сподели д-р Орлин Радев, който асистира при операцията. Интервенцията обаче не доведе до 100 процентно отпушване на кръвоносния съд.

След няколко месеца кардиохирурзите ще предприемат и трети опит за отпушване на кръвоносния съд при съгласие на пациента и ако изследванията му позволяват нова интервенция. Операцията е скъпоструваща, но пациентът не заплаща нищо. Тя се поема от Здравната каса, уточниха от ръководството на хасковската болница. “Причината този пациент да бъде опериран по този метод е отказът му от сърдечна хирургия на този етап”, поясни д-р Радев.

Методът, по който оперира проф. Сианос е въведен през 2006 година. С негова помощ се увеличава успеваемостта до 85 – 90 процента, което прави методът много успешен, коментира и началникът на кардиологично отделение в Пирогов д-р Валери Гелев.

Професор Сианос е един от пионерите в света, който прилага този метод. Днес той бе гост на международна среща в Хасково, където изнесе лекция на тема “Лечение на комплексни коронарни лезии”. По-късно той се зае и с още един сложен случай на друг пациент. До сега през отделението в Хасково са преминали 360 пациента, от които 50 с инфаркт.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване