04/23/13 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

“Канадският филиал” - развъдник на доброволци за джихад

Зачестилите терористични инциденти, свързани с Канада, очевидно нямат връзка помежду си. Но потвърждават сериозността на предупреждението, съдържащо се в доклад, публикуван през януари. В него се казва, че има опасност от засилване на сунитския ислямизъм, чиято радикализация, водеща до насилие, е сериозна заплаха за страната.

Опасността не е била непосредствена, но определено е имало подготовка - такива са изводите на канадската Кралска жандармерия, която обяви вчера вечерта, че е осуетила с помощта на ФБР план за атентат срещу влак на компанията Виа Рейл по железопътната линия Торонто-Ню Йорк.

Операцията “Тихомълком” по осуетяване на атентата е започнала през август 2012 г. въз основа на сведение от мюсюлманската общност в Торонто. След няколкомесечно наблюдение операцията доведе до арестуването на двамата заподозрени, очевидно установили се в Канада от доста време и пребиваващи напълно законно там, въпреки че нямат канадско гражданство. Канадските сили на реда са били готови да арестуват двамата заподозрени още преди няколко месеца, но по молба на американските власти са отложили ареста, за да може да се установи кой е поръчителят в чужбина. Така разследващите са установили, че почеркът е на Ал Каида.

Според канадските власти разкритият атентат не е бил свързан с нападението на маратона в Бостън, нито с други ислямистки заговори на канадска територия. Но канадският ислямистки филиал е много активен и се е разпрострял отвъд северноамериканските предели, достигайки до Африканския рог. През януари бивши канадски колежани от провинция Онтарио се оказаха сред нападателите, атакували алжирския газодобивен комплекс Ин Аменас и отнели живота на много чужденци.

През лятото на 2006 г. осемнадесет души бяха арестувани в Онтарио, защото са планирали да взривят с камиони бомби внушителната Кула на мира, намираща се на хълма на парламента в столицата Отава, както и сградата на борсата в Торонто. Групата освен това обмисляла да похити премиера Стивън Харпър и да го обезглави, както и да отвлече още няколко канадски политици. Единадесет души от групата тогава бяха осъдени на между 30 години и доживотен затвор.

През август 2010 г. трима канадски граждани, двама от Отава и един от канадския град Лондон, в провинция Онтарио, бяха задържани заради заговор за извършване на терористични актове. Единият от тях Нива Ализадех е притежавал над петдесет самоделни детонатора, които можело да бъдат поставени във взривни устройства, задействани дистанционно.

На 14 април атентатът срещу съд в Могадишу, в Сомалия, в който загинаха 34 души, беше ръководен от канадския гражданин Махад Али Дхоре, бивш студент от Торонто. Сред атентаторите имаше още един канадец. Дхоре напуснал Торонто през 2009 г. и се присъединил към сомалийските милиции Аш Шабаб. Всички тези инциденти подкрепят теза от доклад на канадското разузнаване, изготвен още през февруари 2012 г., но направен обществено достояние едва през януари тази година.

В доклада са посочени местата, на които в Канада се проповядва сунитска идеология като ислямския център Салахедин в Торонто, федералните затвори или джихадистките интернет форуми. В доклада се критикуват и имиграционните облекчения, от които в Канада се ползват съмнителни личности. В заключение канадските разузнавачи предупреждават, че проблемът с тероризма в Канада може да се задълбочи в близко бъдеще.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване