04/23/13 09:45
(http://www.klassa.bg/)

Президентът: Бизнесът и университетите да работят заедно по пътя на високите технологии

Бизнесът и университетите да работят заедно по пътя на високите технологии и да бъдат продължени усилията за превръщането на България във водещ регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии. За това призова президентът Росен Плевнелиев в Националния политехнически музей в столицата, където връчи на специална церемония призовете на финалистите в националния конкурс по програмиране CodeIT. Първо място в Националния конкурс по програмиране спечели дългогодишният състезател в конкурса и магистър по програмиране Веселин Георгиев, съобщават от пресцентъра на президентството.

Държавният глава посочи, че доброто сътрудничество между университетите и бизнеса е важна предпоставка за създаването на иновации не само в традиционните сектори на икономиката, но и в индустриите с висока добавена стойност. „За да може една нация да създава иновации, тя трябва да има силна наука, която обаче да бъде подкрепяна от бизнеса“, каза президентът в приветствието си към организаторите и гостите на церемонията. Той отново напомни, че сътрудничеството между висшите училища, научните институции, бизнеса и държавата ще осигури необходимото финансиране и ще създаде естествена среда за реализация на иновациите у нас.
Президентът Росен Плевнелиев подчерта още, че вече има установен национален консенсус за необходимостта от инвестиции в младите български таланти и от условия за развитие на младежкото предприемачество. „Надявам се, че средата в България ще позволи да се разгърнете, да приложите способностите си и да реализирате мечтите си тук, в България“, обърна се държавният глава към участниците в конкурса.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване