04/23/13 09:15
(http://www.klassa.bg/)

"Хензел и Гретел" - приказен спектакъл на оперната сцена в Русе

На 24 април от 11.00 и от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Русе ще оживее операта за деца „Хензел и Гретел” от Енгелберт Хумпердинк. „Хензел и Гретел“ е една от емблематичните опери за деца, която се играе във всеки голям оперен театър в навечерието на Коледните празници. Приказката на Братя Грим вълнува децата от поколения наред. Претворена в опера тя въздейства още по-дълбоко на малките зрители, както и на техните родители, за които приказката е не само свят на фантазия, но и извор на непреходна мъдрост.
Операта е композирана по идея на сестрата на Хумпердинк, Аделайд Вете, която е автор на либретото по сюжета на едноименната приказка на Братя Грим. Първото изпълнение е под диригентството на Рихард Щраус на 23 декември 1893 г. в дворцовия театър във Ваймар и се радва на успех и световна слава. На следващата година е премиерата на операта в Хамбург, под диригентството на Густав Малер. През същата година, „Хензел и Гретел“ на Хумпердинк е поставена в повече от петдесет сцени в Германия, преведена е на двадесет езика и се играе и до днес по цял свят.

ЗА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО


Сценичното решение е в духа на големите представления за деца – пищен и зрелищен декор, в чиято атмосфера се разиграват от реалистични сцени до сцени изпълнени с магии и вълшебства. Действието е изпълнено с приключения, напрежение, перипетии и разбира се с танци и вълшебни молитви. Ангели, Вещици и Мишки вършат своите добри и лоши дела в мистична гора, а къщата на вещицата е във формата на изкусителна торта-замък, обградена от ограда от захарни курабийки. На финала оттам излизат освободените от магиите на Вещицата щастливи деца с помощта на Хензел и Гретел. Звучи една от най-красивите молитви в музикалната литература. Всички – майки, бащи и деца, събрани около коледната елха, отправят пожелания за добрина и благополучие към своята публика.
Режисьор на постановката е Нина Найденова, хореографията е на Желка Табакова, автор на сценографията е Борис Стойнов, а на костюмите - Яна Дворецка. Участват студенти от Нов Български Университет, оркестър, хор и балет на Държавна опера Русе.

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Фонд "Учебни програми" на БФ и МФ на Нов Български Университет.

Спектакълът е предназначен за деца от 4 до 14 годишна възраст и е с времетраене от 1час и 10 минути.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване