04/23/13 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Хуманитарна катастрофа предстои в "задния двор" на Европа

Сирийската криза заплашва да дестабилизира Ливан и да причини хуманитарна катастрофа в задния двор на Европа, предупреди еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в интервю за Ройтерс.

Според нея продължаващата вече две години сирийска криза е най-драматичната през последните години, като принудените да напуснат домовете си хора са 4,3 милиона, а бежанците в съседните страни - близо 1,4 млн.

„Когато вирусът на междуобщностното насилие се разпространи, какви ще са последиците? Ливан в пламъци, хуманитарна катастрофа с невъобразими измерения в регион, който е близо до задния ни двор”, каза Георгиева пред агенцията.

Напливът на бежанци извън Сирия превишава капацитета за справяне и поставя под огромно натоварване съседните страни, които ги подслоняват. Много общности, приемащи бежанци, са станали враждебни към тях, а настроенията ще станат още по- негативни, ако продължат престрелките на ливанска територия, заяви българският еврокомисар.

Сирийски войници и ливански шиитски милиции нападнаха в неделя контролирани от бунтовниците райони по сирийско-ливанската граница. Това бяха най-тежките сблъсъци от гражданската война в този стратегически район, отбелязва Ройтерс.

Георгиева съобщи, че Европа е осигурила на Сирия хуманитарна помощ в размер на 600 млн. евро, от които 200 млн. са от ЕК. Тя заяви също, че смята, че военни престъпления в Сирия са извършвани както от силите на Асад, така и от бунтовниците.

„Загубихме повече от 30 хуманитарни работници в Сирия, основно сирийци, които работят в нашите организации, хуманитарни работници често биват отвличани. Основният нарушител е режимът на Асад, защото Асад е този, който избра през юли миналата година да използва артилерия и самолети, за да обстрелва цивилни и има доста доказателства, че на прицел са били вземани болници и хлебарници”, добави тя.

Кристалина Георгиева заяви още, че бунтовниците също са обстрелвали хуманитарни конвои.















Ройтерс



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване