04/24/13 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Не се заблуждавайте, това е джихад

в. Уолстрийт джърнъл

Джохар и Тамерлан, уловени от охранителна камера. Снимка от тв екрана.

Да се надяваме, че правителството ще преодолее неохотата си да нарича атаките срещу САЩ с истинските им имена

Ако се притеснявате от заплахата от страна на братята Царнаеви и искате уверения, че те никога няма да могат да повторят зловещите си действия, бъдете спокойни.

По-големият брат Тамерлан, носещ името на мюсюлманския завоевател от 14-и век, известен с това, че строял пирамиди от черепите на жертвите си, за да отпразнува победите си над неверниците, е мъртъв. По-малкият, Джохар, ще бъде съден, когато раните му заздравеят, на процес, в който единственото неизвестно ще е наказанието му.

Няма съмнение, че ще има известни юридически престрелки заради това, че е бил разпитан от специалната група за разпити към ФБР, без да му бъдат прочетени правата. Но единствените негативи за властите в този дуел е, че изявленията му може да не бъдат използвани срещу него на процеса. Това не е голям риск, ако се вземат предвид останалите доказателства, включително това, че е заснет на мястото на атентатите, както и собственото му признание пред жертвата, за отвличането на чиято кола той помогнал по време на терористичните атаки в Бостън миналата седмица.

Но ако притесненията ви са свързани с по-голямата заплаха, която произлиза от това кои са били и са братята Царнаеви, какво са направили и какво представляват, тогава се притеснявайте - при това много.

Като за начало може да се притеснявате как специалната група за разпити ще си свърши работата. Тази група беше създадена от ФБР, след като Умар Фарук Абдулмуталаб (който беше скрил бомбата в бельото си) се опита да взриви самолета, в който пътуваше, над Детройт през 2009 г. на Коледа и на когото полицията прочете правата. Програмата за разпити на ЦРУ, по която можеше да се състои разпитът, тогава беше премахната от президента Обама.

По настояване на свързани с “Мюсюлманските братя” организации като Съвета за американски ислямски отношения и Ислямското дружество в Северна Америка ФБР отстрани от материалите за обучение понятия като радикален ислямизъм. Дали тази деликатност се е предала и на групата за разпити на ФБР?

Ще станем ли свидетели на поредното представление като доклада на въоръжените сили след стрелбата през ноември 2009 г. във Форт Худ от майор Нидал Хасан, предшествана от виковете му “Аллах е велик” - доклад, в който въобще не ставаше дума за радикален ислям, а за “насилие на работното място”? Ако тонът се задава отгоре, спомнете си, че началникът на щаба на армията по онова време каза, че най-трагичният резултат от стрелбата във Форт Худ ще е, ако тя повлияе на програмата за диверсификация на армията.

Вероятно разследването на атаката в Бостън ще включва проучване не само на непосредствените обстоятелства на престъпленията, но и на това кой е финансирал продължилия с месеци престой на Тамерлан Царнаев в чужбина през 2012 г. и достатъчно осигурения му начин на живот. Дали е имал мрежа за подкрепа? Какво обучение е преминал той, а вероятно и по-малкият му брат, за боравене с оръжия? Разследването би трябвало да се порови също в радикализирането на Тамерлан, в ислямистките социални връзки на братята и джихадистките уебсайтове, които са използвали.

Дали следователите ще се върнат и към разпита на Тамерлан от ФБР преди две години, проведен по искане на чуждо правителство, вероятно руското, заради негови връзки с джихадистки сайтове и други дейности? ...

Публикувана на 04/24/13 21:44 http://e-vestnik.bg/17457/ne-se-zabluzhdavayte-tova-e-dzhihad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване