04/24/13 18:20
(http://www.hsnovini.com/)

Хасково е град, който предизвиква интерес

Част от подписани споразумения с градове по света

Днес се отбелязва Световния ден на побратимените градове. В различните части на света побратимените градове се наричат по различен начин, независимо от термина обаче основното е, че с постигнатите връзки се насърчават културните и търговски взаимоотношения и сътрудничество.

Хасково може да се похвали с голям брой градове, с които си е създал връзки и с които поддържа приятелски отношения и си сътрудничи. Към момента има подписани рамкови споразумения с редица градове в различни краища на Света.

Хасково безпорно представлява интерес за чужденците, не само заради възможностите за икономическо сътрудничество, но и заради богатата култура в региона.

В последните години градът осъществява доста културни и търговски връзки. Един от първите градове, с които нашия град е побратимен е английския Лестър,с  който рамково споразумение за сътрудничество и приятелство е подписано през 2005 г. През 2008 година такива сътрудничества са подписани с португалския Визеу, руския Шатура и испанския Енгера. Година по- късно побратимяване има и с Одрин и четвърти район на Виена – Вийден.

Миналата година споразумения бяха подписани с френския Шатион сюр Индр, а последно в Хасково бяха представители на камерунския град Дуала.  През годините освен с градовете, с които има подписано споразумение за приятелство и сътрудничество, Хасково поддържа отношения и с градовете Абингтън, Монпелие, Солун, Новара и други. Не са малко причините, поради които чуждите градове търсят връзка с Хасково.

„Хасково е един зелен град. Освен това статуята на Света Богородица предизвиква голям интерес, църквата в село Узунджово, Александровската гробница, също и централната част на Хасково, множеството паркове, както и спокойствието, което цари в града са все неща, които се харесват на хората. Обстановката също допринася. Това, че ние показваме нашето славянско гостоприемство, ги предизвиква и те да бъдат така гостоприемни, когато отидем на посещение. Мисля, че Хасково е град, който предизвиква интерес, независимо кой откъде идва, дали от България, дали извън страната. Все пак който е дошъл, пак е пожелал да дойде”, заяви за Хасково Новини кметът Георги Иванов.

Благодарение на осъществените споразумения за сътрудничество града е бил посетен от личности като лорд- кмета на Лестър Мери Дрейкот, която през 2005 година стана почетен гражданин на Хасково. Освен нея тук са идвали Сузане Райхард, кмет на Виена- Вийден и градоначалника на камерунския град Дуала, Ланг Малапа Жан Жак.

Въпреки, че самата процедура по побратимяване не е лесна и бърза от общината заявиха, че продължават с работата по увеличаване на голямото семейство от градове, с които си сътрудничат, помагат и обменят културни и търговски връзки.

Хасково Новини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване