04/26/13 11:44
(http://www.klassa.bg/)

Попович: Няма по-велико чувство от това да нахраниш непознат

 Идеята на „висящото кафе" е този, който е изпаднал в немилост, да се почувства човек. Това сподели пред Радио „Бинар" на БНР Ален Попович, съсобственик е на Social Me.
Популярността на „висящото кафе" дойде след един разказ на Калин Терзийски. Тогава с двама мои приятели решихме да направим такава кауза. Нещата тръгнаха толкова бързо, че не успяхме да спим няколко денонощия, защото трябваше да дадем отговор на много въпроси и да измислим работещ модел, който да се насърчава. Трябваше да си зададем въпроса дали това ще се възприеме добре от българина. Беше важно да се разбере дали идеята ще бъде контролирана добре - дали някой няма да злоупотреби с това. Трябваше да се намери най-правилният модел, в който това нещо може да функционира
Предупредиха ме, че това няма да стане, защото се „познаваме". Ако човек е склонен да краде, той ще го прави от всичко, подчерта Попович и добави, че българинът е добър човек, но просто не си вярва. Няма по-велико чувство от това да нахраниш непознат, каза още той.
Ние тръгнахме през интернет. Проблемът бе как това ще стигне до хората, които наистина имат нужда. Стигнахме до идеята, че във всеки квартален магазин продавачите познават хората, които са в нужда и те трябваше да им разкажат за тази инициатива.
Попович разкри, че много хора се срамуват да получат нещо без пари, особено възрастните хора. Те са свикнали да помагат. Не им е удобно да получават.
Това е единственият възможен начин поне да нахраним хората, които са създали тази държава.
Попович изрази разочарование, че ефектът от „висящото кафе" намалява. И това се оказа чудо за три дни. Ако едно добро дело не стане навик, то вече се губи. Иначе няма как да се получи. Това е каузата на хората. Ако не работим взаимно това да стане, няма как да се случи, категоричен бе той.
Никога не е ставало въпрос само за едно висящо кафе, а за един жест, посочи Попович. Нуждаещ се е всеки, който има нужда в този момент. Това е един начин да се усмихнем - някъде там се случва нещо добро и аз съм част от него. Да имаш някаква борба. Да се чувстваш значим и полезен за това общество, каза още Ален Попович.
Той добави, че вече има и сайт, на който всеки може да подава сигнали дали не се злоупотребява с тази кауза.



video:https://www.youtube.com/watch?v=qMK7X55O2vA

Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване