04/29/13 15:29
(http://www.klassa.bg/)

ВСС освободи Кокинов от поста градски прокурор на София

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи единодушно с 16 гласа "за" Николай Кокинов като градски прокурор на София. Това се случи на извънредно заседание на съвета. В понеделник Кокинов подаде оставка като ръководител на Софийската градска прокуратура, както и като магистрат. Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров обясни, че засега няма образувано дисциплинарно производство срещу Кокинов във връзка с участието му в изнесените в медиите разговори с бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов, но по случая вече има преписка. Кокинов ще бъде поканен на изслушване във ВСС на 13 май относно скандалните записи.
„Няма съмнения, че разговорът между бившия премиер Бойко Борисов, ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов е бил воден“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. За него остава въпросът дали в изнесените в петък записи присъства целият разговор или само част от него.
„Г-н Кокинов се опита да даде обяснение за този разговор. За мен основното бяха не нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и по отношение на журналисти. Това, което за мен бе най-неприятно и за мен всъщност представлява най-голямото нарушение, е, че всъщност се оказва, че г-н Кокинов, непосредствено преди съвещанието в моя кабинет и преди обявяването на резултатите от проверката на прокуратурата за незаконно използване на специални разузнавателни средства на практика обявява, съобщава или може би дори предава явния доклад за тези резултати", обясни Цацаров. „Нашата задача не е да вдигаме шум в момента. Нашата задача е да доведем няколко успешни дела до съд. Оттам нататък думата има съдът. Ние пък трябва да си докажем обвинителната теза", коментира още главният прокурор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване