04/29/13 16:31
(http://www.hsnovini.com/)

Охранителна фирма изгърмя с наказателно постановление за неизплатени заплати

Красимира Стоянова- главен експерт “ИТ”- Хасково

Намаление на случаите на наемане на работа на лица без подписване на трудов договор, но в същото време увеличение на случаите с неизплатени възнаграждения отчетоха от Инспекцията по труда в Хасково.

183 проверки са осъществили през месец март служителите от трудовата инспекция. Нарушенията са били 741 коментира главния експерт към инспекцията Красимира Стоянова.

“По ЗБУТ са 301, а по КТ са 430 нарушенията. Общо през месец март са съставени 55 акта. Само 6 от тях са по ЗБУТ, а 48 по кодекса на труда. За работа без трудов договор през месец март са били издадени само 7 акта, което е една добра тенденция”, заяви главен експерт Красимира Стоянова.

3 от случаите на работа без договор са в Хасково, а останалите в Свиленград, Любимец и Димитровград. Нарушения са били установени в заведения, шивашки фирми, както и малки магазини.

Частна охранителна фирма е била санкционирана за това, че не е изпълнила предписание издадено от инспекцията по труда за наизплатени работни заплати на служители на територията на хасковска област и в резултат на това през месец март е влязло в сила наказателно постановление. То е едно от 33- те за предходния месец.

Общата стойност за постановленията е в размер на 61 000 лева. Близо 1/10 от тях или 10 000 лв. са именно за охранителната фирма, съобщиха от инспекцията. Охранителната фирма дължи на 17 работника от хасковска област около 100 000 лева неизплатени заплати още от 2011 година насам, за охранителната им дейност по Автомагистрала Марица в отсечка намираща се в областта. Работодателят е бил предупреден от инспекторите чрез предписание , което не е било изпълнено и в резултата е влязло в сила наказателното постановление. Сумата, с която е глобен нарушителя е максималната за такова деяние или 10 000 лева, защото не е първо нарушение за въпросния работодател.

Репортаж гледайте по новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване