04/30/13 22:38
(http://www.klassa.bg/)

Георги Тенев: Паметник на моя спомен в СГХГ

Проектът на писателя Георги Тенев „Паметник от моя спомен“ е архивен и биографичен прочит на конкретен факт от историческото минало и днешния ни поглед към него. Той представя 200 фоторепродукции на мемориални плочи с имената на български войници и офицери, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война (1912-1913 година).

Съдбата на тези плочи през годините е незавидна. Те са част от мемориал, издигал се в района на днешния НДК. Паметникът на загиналите от 1-ви пехотен софийски полк и 6-и пехотен търновски полк е пострадал частично от бомбардировките през 1944 година и е заличен окончателно през 70-те години при строежа на НДК и оформянето на околното пространство. Надписите с имената на военните са запазени в хранилищата на Националния военно-исторически музей, но всички опити и инициативи за възстановяване на паметника под една или друга форма през последните 20 години не са имали никакъв реален успех.

Поставянето на репродукциите съвпада със 100 годишнината от войните, в които са загинали българските войници и офицери и със 75 годишнината от откриването на оригиналните мемориални стени.

Георги Тенев реализира проекта в екип със скулпторите Наталия Тодорова, Ивана Ненчева и Илия Новачев, дизайнера Гарс, фотографите Красимир Стоичков и Петър Йорданов, кинорежисьора Любомир Печев.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване