04/30/13 20:59
(http://e-vestnik.bg/)

Кипър в плановете на САЩ

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Плановете на американците в района включват и проблема за Кипър, а неговото решаване се обвързва с редица други открити въпроси и фронтове.

Според дипломатически източници САЩ гледат глобално на проблемите, като в плановете им фигурират Турция, Израел, кюрдският проблем, Иран и Кипър.

Очевидно въпросът за природния газ край бреговете на средиземноморския остров е повлиял на плановете на американците и може да предопредели следващите им стъпки.

След много години САЩ се захващат отново с проблема за Кипър. Вижда се, че интересът им става все по-голям, а в тази насока американците координират действията си с британците и със специалния съветник на генералния секретар на ООН по проблема за Кипър Александър Даунър.

Показателен за настроенията е фактът, че срещата на държавния секретар Джон Кери с кипърския му колега Йоанис Касулидис бе уредена без каквито и да са дълги бюрократични процедури от страна на американското външнополитическо ведомство.

А това е индикация, че Кери изглежда се е заел с проблема за Кипър, тъй като само за няколко дни срещата му с Касулидис бе уговорена и ще се състои на 10 май в Държавния департамент първоначално се говореше, че тя ще бъде през юни .

Във Вашингтон кипърският министър се очаква да се срещне и с представители на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Явно Джон Кери, който неотдавна обикаляше из района и посети Анкара и Тел Авив, проявява интерес да бъдат създадени условия за нормализиране на обстановката чрез решаване на всички въпроси.

Това означава, че ще е нужно сближаването между Турция и Израел да отбележи напредък, войната в Сирия да свърши при резултат, който американците желаят, и въпросът с Иран да бъде изчистен.

В същото време американците виждат, че Турция енергийно се задушава и става агресивна, и за това действат. На този фон съвсем не е случайно, че се поддържа версията за пренос на природен газ по тръби през Турция. Това обаче предполага редица други неща, едно от които например е да се получи съгласие от страна на Израел, а също така и на Кипър, което в този момент трудно би могло да бъде осигурено.

САЩ очакват с интерес и резултатите от предстоящото пътуване на кипърския президент Никос Анастасиадис в Израел, макар да отчитат, че разговорите между правителствата на двете страни трябва да изминат още много дълъг път. Американският интерес се свежда най-вече до сътрудничеството в сферата на енергетиката.

Американците, както и британците смятат, че кипърският проблем трябва да приключи, тъй като възникват проблеми, но и спънки по отношение на техните глобални планове в района и по линия на НАТО.

Пита се обаче как да действат. Очевидно е, че те са инвестирали и инвестират в избора на Анастасиадис на президентския пост в Република Кипър. След разразилата се криза на острова обаче е възможна нова реалност, тъй като условията претърпяха драматичен обрат. Американци и британци отчитат този факт.

Все пак дипломати казват, че не може да се приема като подробност обстоятелството, че англоамериканците се завръщат в играта със същата решимост, както в периода между 2000-та и 2004 година, и че ще потърсят начини да постигнат споразумение за острова.

И едните и другите обаче бързат, макар да показват, че са дали време на новото кипърско правителство. Срокове този път няма, но преди края на тази година те искат да има значителни стъпки. А те са: кипърските преговори да бъдат подновени, тоест, да бъдат с начало и край, и да ...

Публикувана на 04/30/13 20:59 http://e-vestnik.bg/17507/kipar-v-planovete-na-sasht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване