04/30/13 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Кралица Беатрикс направи обръщение към нацията

Кралицата на Холандия Беатрикс, която ще предаде на тържествена церемония днес кралския престол на своя син Вилем-Александър, направи късно снощи обръщение към нацията, съобщи агенция АП.

Решението на кралицата да абдикира в полза на своя син бе обявено още на 28 януари. В последния си ден като монарх кралицата заяви в ефира на холандската телевизия: "Сега, когато големият ми син утре ще поеме тази прекрасна и отговорна работа, моето най-дълбоко желание е новото кралско семейство да чувства вашата поддръжка, любов и доверие. Уверена съм, че Вилем Александър с истинско благочестие ще посвети себе си на всички задължения, които има един добър крал".

Както е известно 45-годишният Вилем-Александър ще стане първият холандски мъж на трона от 123 години насам. Беатрикс, която през януари навърши 75-години, се качи на трона на Холандия през 1980 г. след като нейната майка кралица Юлиана също абдикира в нейна полза. Принцът е завършил университета в Лейдън, специалност история. През 200 г. той се ожени да аржентинката Максима Сорегиета и с нея има три дъщери. Негова престолонаследница става най-голямата от тях - принцеса Катарина Амалия Оранска-Насау.


















РИА "Новости"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване