04/30/13 18:44
(http://www.klassa.bg/)

М. Спасов: Надявам се прокуратурата да продължи с Борисов

Прокуратурата този път показа характер и обективност. Надявам се, че този устрем на прокуратурата няма да спре след празниците, когато трябва да разпитат Бойко Борисов за извършено престъпление по член. 289 от Наказателния кодекс. Това каза пред БГНЕС бившият депутат и юрист Минчо Спасов, който бе председател на вътрешната комисия в 40-то НС.

"Надявам се, че желанието на прокуратурата да работи ще се разпростре не само върху Цветан Цветанов, и върху този, на когото той е докладвал информацията от подслушваните разговори, а това е Бойко Борисов. От друга страна Борисов се чува от записа от неговата къща, че докладва секретната информация, следствена тайна, разкрита му от Кокинов, на трето лице по телефона. След като започне разследването срещу Борисов по член 289 от НК ще се направи разпечатка на телефона на Борисов и ще се разбере на кому е докладвал на 15 април в 8:30 сутринта", каза още Минчо Спасов.
"Напълно съм убеден, че бившият премиер е поръчител и пожелател на информацията, придобита от Цветанов. Той ще бъде конституиран като съучастник на Цветанов от една страна, но ще отговаря отделно и за случая с прокурор Кокинов, при който той склонява длъжностно лице от прокурорските органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. От записа, направен в къщата на Борисов, ясно се казва, че Найденов казва на Борисов "Аз нали затова те помолих да извикаш Кокинов". Целта на извикването е очевидна, работа по казуса на самия Найденов с цел въздействие върху този казус", заяви той.
Според Минчо Спасов ВСС ще си свърши работата по отношение на Николай Кокинов. "Все пак работата остава в прокуратурата, защото Кокинов е извършил не само дисциплинарно нарушение, отивайки на повикването на Борисов, но той за мен е извършил и престъпление по член 288, защото от това отиване в Борисов се вижда, че работи и е обещал осуетяване на наказателното преследване срещу Мирослав Найденов. Там има разказ на самия Найденов, който казва, че са му обещали да отиде да даде показания, а са му образували производство, т.е имало е обещание да не се образува производство и това обещание най-вероятно е дошло от главата на градската прокуратура, в случая Николай Кокинов. Поне такива са данните от записите и логиката на развитие на разговора. Аз се надявам прокуратурата да не работи толкова бързо, колкото качествено, за да видим първият министър в затвора, а защо не и министър-председателя и по-скоро той, защото според чл. 108 от Конституцията носи отговорността за всичко, което се случва в изпълнителната власт", коментира още той.
"Това е може би първият случай, в който прокуратурата влиза в обувките на новия НПК предписва, да бъде разследваща прокуратура, а не само надзираваща прокуратура. Досега прокурорите не извършваха директно, пряко следствени действия, каквато беше идеята при промяната на НПК преди 5 години. Прокурорите досега предпочитаха да са наблюдаващи, а да възлагат всичко на МВР и на дознателите. Сега виждаме, че самите прокурори най-накрая влязоха в истинската си роля на разследващи прокурори, както е в някои други държави като Италия. Приветствам работата на прокуратурата, но я призовавам да я свърши качествено, за да имаме осъдени, а не само шум", добави Минчо Спасов.














БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване