04/30/13 21:16
(http://e-vestnik.bg/)

„Хизбула” за бой се стяга

Свалянето на безпилотен самолет от израелските военновъздушни сили край Хайфа даде повод на анализаторите да предскажат подновяване на конфликта между Израел и „Хизбула”.

Напрежението нараства, при все че шиитската “Партия на Аллах” отрича апаратът да е неин; израелските военни впрочем също заявиха, че зад инцидента най-вероятно стоят подразделенията на иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, разположени в Ливан.

Ливанските власти са разтревожени най-силно. Бейрут балансира на косъм от нова война - военните действия може да се прехвърлят от Сирия на негова територия. Затова антиизраелските провокации на „Хизбула” предизвикват там раздразнение и страх.

Напоследък шиитската терористична организация не се чувства твърде уютно в Ливан; чуха се дори слухове, че ще мести щаб-квартирата си в Ирак. Промяната в нагласите към нея се дължи главно на участието й в сирийския конфликт на страната на режима. Като политическа партия „Хизбула” влиза в ливанския парламент, съответно държавата е принудена да носи отговорност за действията й.

Наскоро временният председател на опозиционната коалиция в Сирия Джордж Сабра заяви, че сблъсъците на бойци от „Хизбула” с въстаници в района на Хомс и Кусейр означават война, обявена на сирийския народ, и тези действия на ливански граждани ще се отразят в бъдеще на двустранните отношения.

Ситуацията се изостря допълнително от факта, че повечето ливанци с изключение на шиитите от Юга и долината Бекаа, както и на алауитите от Триполи, подкрепят опозицията. Водачите на “Партията на Аллах” се налага да обясняват на хората, че не воюват за Асад, а за своите братя шиити и за шиитските светини в Сирия. С това настройват срещу себе си ливанците сунити, винаги смятали „Хизбула” най-вече за борец срещу ционизма.

Намесата на „Хизбула” в сирийския конфликт я злепостави и в очите на редица арабски държави. Бойците от групировката може би също не копнеят да проливат кръв заради своя спонсор, губещ вече властта - но нямат избор. Заповедта да подпомагат сирийския режим идва от Техеран, призна неотдавна бившият лидер на движението Субхи ал Туфайли. За момента Иран е единственият пълноценен закрилник на „Хизбула” и тя няма как да не се подчини.

Групировката впрочем разполага с ефикасен начин да си възвърне реномето - да напомни на всички, че основен враг за нея си остава еврейската държава. Тези дни шефът на политсъвета на „Хизбула” Амин Сайед обвини именно Израел и САЩ, че са организирали гражданската война в Сирия, за да свалят законния режим.

Въоръжените бойци като нищо са могли да пратят безпилотния самолет към Хайфа, за да демонстрират войнствени намерения не толкова пред Израел, колкото пред своите сънародници, недоволни от действията на „Хизбула” в Сирия. За групировката обаче ще е крайно неизгодно да влезе в конфронтация с Израел - би се наложило да води война на два фронта, след като си навлича гнева на ливанския кабинет, а няма възможност да получава помощ от Асад.

От гледище на логиката и здравия разум днес едва ли може да се повтори ситуацията от 2006 г. В тукашните условия обаче логиката не винаги надделява.

„Хизбула” може да провокира Израел да започне военни действия дори в ущърб на собствения си интерес, ако подкрепата за нея сред ливанците продължи да спада. Ще го стори и по нареждане от Иран, ако той поиска да отвлече вниманието на международната общност от ядрената си програма.

От всички терористични групировки, враждуващи с Израел, тя е най-опасна и най-добре въоръжена. В арсенала на „Хизбула” има към 60 хиляди ракети - ...

Публикувана на 04/30/13 21:16 http://e-vestnik.bg/17509/hizbula-za-boy-se-styaga/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване