04/30/13 21:16
(http://e-vestnik.bg/)

Ще има ли руска въздушна база в Беларус?

Лукашенко и Медведев на съвместни учения. Снимка: официален сайт

Два дни след изявлението на руския министър на отбраната, че Москва ще създаде военновъздушна база в Беларус, беларуският президент Александър Лукашенко опроверга думите на Сергей Шойгу, изречени в негово присъствие. Лукашенко заяви, че не става дума за създаване на авиобаза, а само за доставка на руски самолети за въоръжените сили на Беларус, пише в. “Комерсант”.

Шойгу оповести създаването на база с изтребители в Беларус при кратко посещение в Минск на 23 април и изрази надежда, че до 2015 г. тя ще прерасне във въздушен полк.

На срещата Лукашенко не направи публични изявления по повод базата и реагира чак на 26 април. Според него Минск само ще купи руски самолети Су-27 и МиГ-29 “или по-модерни”, за да брани беларуските граници, добавя изданието.

“Като главнокомандващ днес имам нужда от още двайсетина модерни самолета”, уточни държавният глава. Лукашенко изрази освен това задоволство, че Минск и Москва най-сетне са договорили доставката на четири дивизиона зенитно-ракетни комплекси С-300 в Беларус, пише всекидневникът.

Руските власти “не са дошли при нас, аз бях този, който помоли и настоя още отдавна, преди седем години сигурно, да ни доставят тези комплекси”, каза президентът. И добави, че Русия държи такива “отбранителни” оръжия в резерва си, а за Беларус те са нещо необходимо.

Източници на “Комерсант” в руското военно ведомство обаче твърдят, че страните вече са постигнали принципно съгласие за създаване на военновъздушна база в Беларус, за което са били осведомени и висшите държавни ръководства. Според военни от Москва изявлението на Лукашенко цели да смекчи думите на Шойгу, които биха могли “да провокират твърда реакция спрямо Беларус от страна на НАТО”.

“Длъжни сме да защитаваме западното направление не само в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност, но и като членки на Съюзната държава между Русия и Беларус. Странно как това е могло да учуди някого”, коментира пред всекидневника неназован руски военен.

Създавайки базата, Москва и Минск обаче може да срещнат други проблеми, свързани например със законодателството. Бившият беларуски премиер Михаил Чигир заяви пред “Комерсант”, че конституцията определя за страната неутрален статут, който не дава възможност да се изграждат чуждестранни военни бази на нейна територия.

Според Чигир обаче за “Александър Лукашенко такива дреболии като законите никога не са били принципна преграда”. “В случая виждаме най-вероятно поредния пазарлък: Минск се пазари, за да издейства отстъпки по други въпроси, например за отпускане на заеми”, предположи бившият висш служител.

Официален Минск засега се въздържа да коментира, отбелязва “Комерсант”- Няма официален коментар и от руското министерство на отбраната.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване