05/01/13 20:57
(http://e-vestnik.bg/)

Отново майски дни на протеста в Москва

Протестният митинг в Москва. Снимка: новая газета

Руснаците отбелязаха „Деня на пролетта и труда”, както традиционно е известен 1 май в страната, с митинги и шествия. Най-голямата проява бе в Москва, където според полицията 90 000 души са участвали в шествие, организирано от пропрезидентската партия „Единна Русия” и профсъюзите. Повечето от участниците са били работници и служители на държавни фирми, според телевизионни репортажи.

В големите градове се състояха и опозиционни митинги. Комунистическата партия обяви на сайта си, че над 50 000 души са се влели в московското й шествие. Според полицията обаче участниците в него са били само 4500.

Сблъсъци имаше в Санкт Петербург, където анархисти се опитаха да разтурят митинг на „Единна Русия”. Около 30 души бяха арестувани, съобщи руски информационен сайт. На митинг на опозицията по „Невски проспект” в Санкт Петербург активисти разпънаха плакати в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, който е подсъдим за финансови злоупотреби.

В същото време руският президент Владимир Путин възстанови един от символите на социализма - ордена „Герой на труда”, съобщиха световните агенции. Името на отличието е леко променено спрямо оригинала, въведен от Йосиф Сталин - „Герой на социалистическия труд”. Орденът е връчван за забележителни трудови постижения, припомня Ройтерс.

Медалът представлява златна петолъчка с изображение на руския двуглав орел, окачен на бяло-синьо-червена лента. Външният му вид силно напомня социалистическото отличие, което бе на червена лента и с изображение на сърп и чук. Сред отличените са миньор от въглищна мина, стругар, мозъчен хирург, агроном и известният диригент Валери Гергиев, допълва БТА.

Орденът „Герой на социалистическия труд” е получен от над 20 000 души и навремето бе голяма чест, отбелязва Ройтерс. Сред прочутите му носители са композиторът Дмитрий Шостакович и оръжейният конструктор Михаил Калашников.

Обществеността обаче ще следи с най-голямо внимание не първомайските тържества, а един нов “празник” - Шести май, пише “Независимая газета”.

Става дума за предстоящите протести по повод първата годишнина от масовата акция на Блатния площад в Москва миналия май. Според властите проявата е прераснала в масови безредици, според опозицията - в провокация от страна на властите и полицията. При всяко положение резултатът бе т. нар. “блатно дело”, във връзка с което 12 души вече чакат присъда, а неколцина още са подследствени, напомня вестникът.

Опозицията предвижда за 5 и 6 май масови прояви в подкрепа на разследваните по това дело. За жалост нейният Координационен съвет “настоява пред кметството за 6 май, но има шансове да й бъде разрешен само митинг, а не шествие, заради което ще трябва да се затвори целият център на Москва”. Експертният съвет на опозицията обаче е получил разрешение за шествие - т. нар. Марш на свободата, само че за 5 май, пише изданието.

Двете опозиционни структури вече дни наред неспирно си разменят нападки и преки обвинения. Координационният съвет нарече действията на Експертния провокация; той пък покани всички на своята проява, тъй като другата все едно щяла да се провали, пък и общо взето била безполезна, разказва всекидневникът, цитиран от Би Би Си. И прави “съвсем ясния извод, че успехът ще е слаб и в двата случая. И заявените 10 хил. души за 5 май, и 30-те хиляди за 6-и все едно няма начин да бъдат събрани”.

Подобен коментар помества и “Комерсант”. “Не се очакват никакви безредици; и двете акции са остатъчни явления от миналогодишното протестно движение - заявява Аркадий Бабченко от Експертния съвет на опозицията. - Хората спокойно ще минат по маршрута на шествието, ще помитингуват и ще се разотидат.”

Междувременно в съзнанието на над половината население “е затвърден негативен имидж” на властовата партия “Единна Русия”, констатира “Новие известия”. Според цитирани данни от анкета на центъра “Левада” 51,3 на сто от жителите на страната одобряват формулировката ...

Публикувана на 05/01/13 20:57 http://e-vestnik.bg/17516/otnovo-mayski-dni-na-protesta-v-moskva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване