05/03/13 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Челси се справи с Базел и е на финал в Лига Европа

Челси надделя над Базел и в полуфиналния мач-реванш с 3:1 и узакони класирането си на финал в Лига Европа.

 

Първата среща бе завършила с успех с 2:1 за лондончани и те бяха фаворит преди втория мач.

 

Двубоят обаче не започна добре за футболистите на Рафаел Бенитес, които инкасираха попадение в продължението на първата част, дело на Мохамед Салах. През второто полувреме обаче Челси вдигна оборотите и не остави за дълго надежда у швейцарците, че могат да стигнат до крайния успех и елиминация на европейския клубен шампион.

 

В 50-та минута Фернандо Торес изравни, две минути по-късно Виктор Моузес даде преднина на своите, а в 59-та минута със страхотен гол Давид Луис оформи крайното 3:1.

 

Така Челси за втора поредна година ще играе на европейски финал, след като миналата година удари Байерн (Мюнхен) в Шампионската лига и грабна титлата в най-комерсиалния турнир.

 

Видео от успеха на Челси вижте в Sporta.bg

 

Както в първата среща Рафаел Бенитес бе оставил на резервната скамейка футболисти като Хуан Мата и Оскар, а този път компания им правеше и Джон Тери. Атаката бе водена от Фернандо Торес, който бе подкрепян от Виктор Моузес и Едеин Азар, а много добър мач изиграха и Франк Лампард, и Давид Луис.

 

Мурат Якин излезе с най-доброто, с което разполага. В предни позиции за Базел отново действаха Марко Щрелер, Мохамед Салах и Валентин Щокер, които трябваше да бележат така необходимите за гостите попадения.

 

Базел се нуждаеше от два чисти гола на "Стамфорд Бридж", за да отстрани съперника си и още преди да са изминали шейсет секунди можеше да излезе напред в резултата. Марко Щрелер бе оставен непокрит и стреля опасно, но ударът му мина вдясно от вратата на Петър Чех.

 

След тази ситуация обаче "сините" овладяха инициативата и пред вратата на Базел започнаха да се редуват положение след положение, а гостите на няколко пъти бяха истински късметлии, че не получиха попадение, което значително да намали шансовете им за краен успех.

 

 

В 9-та минута Франк Лампард получи отлично извеждащо подаване от Фернандо Торес в наказателното поле и стреля моментално, но ударът му срещна гредата. Топката стигна до Виктор Моузес, който обаче не я очакваше и би слабо в ръцете на Ян Зомер.

 

В 18-та минута и Торес пробва своя мерник, насочвайки топката добре в долния десен ъгъл, но отново швейцарският страж прояви вещина и успя да избие. 12 минути по-късно домакините организираха още една отлична атака. Еден Азар навърза няколко бранителя на противника, нахлу в наказателното поле и с пета върна топката към Моузес. Той от своя страна намери Рамиреш, който отблизо не успя да преодолее Зомер.

 

В тези минути Базел се отчете с още един опасен удар на Щрелер, който получи пас като по конец от Щайнхофер и пробва шут по диагонала, но топката отново премина встрани от вратата на лондончани.

 

 

В последните минути на полувремето обаче гостите видимо се активизираха и усилията им бяха наградени с изключително ценно попадение. Първо в 39-та минута Мохамед Салах излезе очи в очи с Петър Чех, но не можа да го преодолее. Последваха два последователни удара на Валентин Щокер, които бяха блокирани от защитници в синьо. При първия от тях швейцарците поискаха дузпа с претенции, че топката е срещнала ръката на Райън Бертранд, но реферът предпочете да замълчи.

 

Все пак в продължението на първата част гол падна. Салах бе изведен от Щокер срещу Чех и при втория си опит от подобна позиция египтянинът не сгреши - 1:0 за Базел.

 

Само в рамките на две минути след почивката Челси нанесе своя тежък удар и обърна резултата. Първо в 50-та минута Еден Азар се разходи между бранителите на Базел и подаде на Лампард. Той стреля, Зомер отрази, но топката стигна до Фернандо Торес, който от няколко метра нямаше проблеми да изравни резултата.

 

 

Този гол оставяше Базел в мача, тъй като гостите се нуждаеха само от гол, за да вкарат мача в продължение. В 52-та минута обаче в тяхната врата падна второ попадение. Лондончани направиха още една много добра атака, Рамиреш взаимодейства с Торес, той пробва шут, топката се отби от крак на защитник в бяло и стигна до Виктор Моузес. Нигериецът на свой ред стреля, последва нов рикушет и удар, след който в крайна сметка топката се озова в мрежата на швейцарците за втори път.

 

Така задачата на Базел отново започна да изглежда много сложна. Въпреки това футболистите на Рафаел Бенитес не намалиха оборотите и реализираха трето попадение. В 59-та минута Лампард свали една топка за Давид Луис, който с феноменален удар я оплете в горния ляв ъгъл на противниковата врата, вкарвайки едно от попаденията на сезона в Лига Европа.

 

 

От тук насетне на Базел трябваха цели три гола в рамките на половин час, за да играе на финала на "Амстердам Арена", но швейцарците показаха, че нямат намерение да се предават. Доказателство за това бе мощният шут на Фабиан Фрай, който от сериозна дистанция разтресе напречната греда на Чех.

 

С изтичането на минутите до края на срещата темпото поспадна и крайният резултат се запази, а Челси се класира за финала в Лига Европа и ще има възможност да вдигне още един трофей в Европа.




























Божидар Азманов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване