05/05/13 20:15
(http://www.klassa.bg/)

Германия търси доказателства срещу "Хизбула"

Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих се опитва да намери доказателства, които евентуално да позволят ливанското шиитско движение "Хизбула" да бъде включено в списъка на терористичните организации на Европейския съюз.

Информацията е на АФП, която се позовава на говорител на министерството в Берлин.
Фридрих изпратил на 16 април писма до българския и до кипърския си колега с искане да му предоставят материали, доказващи терористична дейност на "Хизбула" на европейска земя.
Според говорителя досега той не е получил отговор.
На 5 февруари българските власти посочиха, че има обосновано предположение за участието на "Хизбула" в атентата, извършен на 18 юли на летище Бургас, в който загинаха шест души – петима израелски туристи и български шофьор.
На 28 март кипърски съд осъди един ливанец член на въоръженото крило на "Хизбула" на четири години затвор за участие в подготовката на нападения срещу израелски интереси на острова.
САЩ, както и Израел оказват натиск върху Европа да впише "Хизбула" в регистъра на терористичните организации. Но за това е необходимо единодушието на 27-те държави-членки на Евросъюза. Франция се отнася най-сдържано към заклеймяването на "Хизбула".


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване