05/05/13 19:44
(http://www.klassa.bg/)

Над 200 хиляди българи посрещнаха Великден в Гърция

Над 200 хиляди българи посрещнаха Великден в Гърция. Най-оживеното от сънародници място е Халкидики. В много от селата те се включиха в местните традиции за празника.

Даже в най-забутаното село гръцкият Великден минава тържествено. Местните жители се изсипват, облечени като за абитуриентски бал - с тази разлика, че в Гърция няма абитуриентски балове.

„За гърците Великден е най-големият празник. А още една причина да се спазва традицията е близостта ни до Света гора”, казва отец Костадинос Белис, църква „Св. Георги”.

След празника всеки грък бърза към традиционната супа Магерица. Време е за празник, макар че Коста също като 76 на сто от гърците не вярва, че нещата вървят на добре. Политиците обещават догодина икономиката да тръгне нагоре. „Това го слушаме всяка година. А хората празнуват Великден на кредит, после може да нямат пари за сметките”, споделя Коста Анагноста, баничар.

Българите предпочитат Бяло море заради чистата вода, липсата на презастрояване и разнообразието. Не само обслужването, но и менютата са на български. Над някои таверни вече се вее нашият трибагреник.

„Изкарахме си добре с група българи миналото лято и те помолиха да сложим някакъв български символ - за да се чувстват като у дома”, обяснява Лиа Папу, собственичка на таверна в Неа Мармарис.

Къмпингите в района също крадат все повече почитатели на красивата природа и реда. Над 200 българи са се изсипали през ваканцията само в един от къмпингите на Ситония.
















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване