05/06/13 16:13
(http://www.klassa.bg/)

Започва строежът на трето летище в Истанбул

През май в Истанбул ще започне строежът на трето летище, който ще продължи 42 месеца. Турският министър на транспорта, съобщенията и морското дело Бинали Йълдъръм уточни, че първата копка ще бъде поставена на 29 този месец, съобщи БНР в понеделник.
Търгът бе спечелен от консорциум от пет турски фирми - Лимак, Колин, Ченгиз, Мапа и Кальон. Те предложиха цена - 22.1 млрд. евро. Това е най-високата оферта за строителен обект досега в републиканската история на Турция. Концесията е за 25 г.
Третото летище на Истанбул ще се строи на европейския бряг на мегаполиса, на север, в района на втория мост над Босфора и ще бъде сред най-големите в света. Проектът включва изграждането на шест писти и четири терминала, с капацитет 150 млн. пътници годишно. По размерите си новото истанбулско летище ще бъде колкото 800 футболни игрища.
Близо 15-милионният Истанбул е свързващата по въздуха точка между Европа и Азия. Засега две летища обслужват въздушния трафик между континентите. "Ататюрк" e главното летище на европейския бряг на мегаполиса и обслужва годишно около 45 млн. пътници. Въпреки това вече трудно поема натоварения трафик. Другото, по-малко летище, е "Сабиха Гьокчен" на азиатския бряг на Истанбул.
Новото,трето, летище на Истанбул има амбицията да превърне мегаполиса в най-значителния регионален център на международното въздухоплаване. Редица екологически организации, сдружения на архитектите и инженерите и много граждани обаче са против проекта за новото летище. Те твърдят, че то ще наруши екологичното равновесие на Босфора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване