05/07/13 01:27
(http://e-vestnik.bg/)

12 без 15, но за кого? Преглед на малките партии - гласовете за тях имат смисъл

Снимка: Булфото

В интернет се разпространява каламбурът 12 без 15. Преведено означава – „На 12-и май без бюлетина №15”, тоест всичко друго, но не и ГЕРБ.
Партията на Бойко Борисов изпадна в изолация, основно заради непрекъснатите си нападки, обвинения и подмолни действия срещу всички основни опозиционни партии.
Една от илюстрациите е, че БСП, ДСБ, “Атака”, ДПС и “Движение България на гражданите” наеха австрийска фирма, която ще брои паралелно резултатите от изборите, заедно с “Информационно обслужване”. Сам по себе си този факт е оценка за управлението на ГЕРБ – от всички страни подозират партията във фалшификации, за което има данни и на миналите избори, и сега.

Каква обаче е алтернативата на ГЕРБ? В e-vestnik вече направихме кратък преглед на БСП, „Атака”, Движение „България на гражданите”, ДСБ (виж тук). Избирателя постоянно го лъжат, че няма смисъл да се гласува за малките партии. Но ако вместо 56% отидат да гласуват примерно 75%, дори само за малки партии, това тотално може да обърне картината на изборите. Гарантираните 23-25% за ГЕРБ и БСП ще станат под 20%, ДПС ще се свие до към 7%, а в парламента ще влязат освен Кунева още поне две малки партии. При всички положения е по-добре от сегашното положение.

Кои са другите партии в листите, които заслужават да им се отдели внимание?

Бюлетина №4 НФСБ - Национален фронт за спасение на България - излязъл от СКАТ

Наричат я партията на телевизия СКАТ,

От сайта на Национален фронт за спасение на България, където открито е написано “Партията на СКАТ”.

която има сериозни шансове да премине границата от 4% при по-висока избирателна активност. Социологически проучвания й дават повече гласове от СДС, НДСВ, ДСБ и др. Шефът на телевизия СКАТ Валери Симеонов е съпредседател на партията, заедно с Валентин Касабов, в управителния съвет са известни лица от телевизията като Велизар Енчев, Стефан Солаков, синът на писателя Николай Хайтов – Александър и др.
Партията се появи самостоятелно на сцената след разрива с Волен Сидеров, в чиято партия участваха някои от лицата й. За разлика от „Атака” е умерено националистическа, по-разумна и рационална, с не толкова агресивна фразеология като на Сидеров и без демагогски неизпълними обещания. Популярността на телевизия СКАТ, която покрива приблизително 10% от аудиторията, наистина дава сериозни шансове на тази партия.

Бюлетина №10 Коалиция СДС – приглася на ГЕРБ

Това е старото СДС на нов глас, който обаче приглася на ГЕРБ. В СДС настъпи поредното разцепление, от него се отлюспиха Мартин Димитров, Надежда Михайлова и др., които обаче съвсем изпаднаха зад борда, защото не можаха да осъществят коалиция с ДСБ.

Остатъци от някогашното СДС. Отляво надясно: Александър Йорданов, бившият президент Петър Стоянов, единият от водачите на листата в София и сегашният лидер Емил Кабаиванов. В коалиция с останките от СДС са Мозер, Дилов-син, останките от социалдемократите на Дертлиев и от радикалдемократите. Снимка: сайт на СДС

Костов трудно ще ги приеме, след като избяга от тях по-рано, но каквито и да са причините, фактът е факт. Сега в старото СДС останаха само няколко по-известни фигури от миналото като Петър Стоянов и Александър Йорданов. Другите, включително и сегашният лидер Емил Кабаиванов, са по-неизвестни и безлични. В коалицията влизат още земеделците на Мозер и партия „Гергьовден” на Любен Дилов – син, Радикалдемократическата партия (една от първите в СДС, от която не се знае какво е останало), Българска ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване