05/08/13 14:02
(http://www.klassa.bg/)

11-годишно дете почина в час, бащата обвини закъсняла линейка

11-годишен ученик от столичното 81 СОУ "Виктор Юго" е починал във вторник следобед, след като му прилошало в час по физическо. Според бащата на детето повиканият екип на спешната медицинска помощ се е забавил с повече от половин час след подадения сигнал. Според него е абсурдно в XXI век да няма училищни лекари. На момчето е оказана първа медицинска помощ, след това е откарано в "Света Анна" (Окръжна болница), където около 17,00 – 17,30 ч. е починало. По случая тече разследване, съобщават от СДВР.

Детето е прието в болницата без сърдечна дейност. В продължение на час дежурните лекари са го реанимирали, но без успех. Предполага се, че причината за смъртта е сърдечен арест и че детето е имало сърдечни проблеми. Днес бащата - Златко Желев, обвини в ефира на БНР линейката, че се е забавила с половин час след подаване на сигнала.

"Учителите са реагирали адекватно, но Спешна помощ... няма такава! Тя не съществува!

Не може да ми обясняват, че нямат достатъчно линейки! Вчера неволно дочух разговор между следователя и лекаря в Окръжна болница, че ще "оправят" нещата. Оправяне значи потулване. Обадете се на 112 и в Здравното министерство. Случаят не бива да се потулва", призова Желев.

Според Министерството на здравеопазването данните от извършена още вчера проверка по повод нещастния случай показват, че няма забавяне на линейката.

"Реанимобилът на ЦСМП-София е пристигнал на място в 81-во училище на 13-та минута от постъпването на сигнала. Информацията е подадена в 13,59 ч. на 7 май и в 14,12 ч. лекарският екип е бил на място", се казва в съобщение, разпространено от пресцентъра на министерството днес.

Линейката е пътувала за друг адрес в ж.к. "Младост", но е била пренасочена незабавно към училището, след като е постъпил сигнал за случай с дете. Данните са от разпечатката по електронната система на ЦСМП-София. Линейката е била с пълно оборудване, позволяващо животоспасяващи действия. Детето незабавно е било транспортирано към болница "Св.Анна", където е установена смъртта му. През цялото време на пътуването екипът е изпълнявал необходимите реанимационни мероприятия в пълен обем, се казва още в текста.

Началникът на отдел "Спешна медицинска помощ" към МЗ - Ивиан Бенишев, отчете, че средното време за страната, за което линейките пристигат до пациента, е 28 минути.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване