05/08/13 14:06
(http://www.klassa.bg/)

Telenor : Идваме в България, за да останем дълго

Telenor Group не идва на българския пазар като инвеститор, който планира в близко бъдеще да продаде придобитата компания, за да спечели . Ние имаме сериозни намерения за развитие на бизнеса си в страната ни в дългосрочен план. С политика не се занимаваме, не сме политически играч, нямаме политическо влияние и амбиции, а ще залагаме на чисто търговското присъствие в България. Това заяви на пресконференция в София Кйел-Мортен Йонсен директор на Telenor за Европа. Както е известно в края на миналия месец Норвежката телекомуникационна и медийна компания Telenor подписа споразумение с гръцкия мобилен оператор ОТЕ за покупката на българския телеком GLOBUL заедно с магазините Germanos за сумата от 717 млн. евро.
Кйел-Мортен Йонсен заяви, че придобиването на GLOBUL е важна крачка за Telenor Group по пътя към разрастването им в региона на Централна и Източна Европа. Норвежците вече имат свои оператори в Унгария, Сърбия и Черна гора.България е важен пазар, който има потенциал за растеж. Това е сред основните причини норвежката компания Telenor Group да закупи втория по големина мобилен оператор у нас.Освен това Telenor иска да засили присъствието си и в региона, Според Йонсен компанията има планове за дългосрочно развитие у нас и Globul се вписва в тяхното осъществяване. Родният оператор има с 4.5 млн. абонати и 36% пазарен дял. Въпреки това Йонсен не пожела да конкретизира намеренията на Telenor, защото предстоят по-сериозни анализи , които да определят основните приоритети пред мобилния оператор.На първо място нашата цел е да инвестираме в мрежата на Globul. В момента тя се справя добре, но не е готова да поеме бъдещите технологии и увеличен трафик , уточни Йонсен.
Новият собственик на този етап не планира промяна на името, логото или корпоративната визия на Globul. От Telenor не изключват напълно такава възможност, но Мортен Йонсен е категоричен, че подобно нещо може да се случи по-късно. Telenor разделя бизнеса си на три региона, като Globul ще бъде част от европейския регион. Когато процедурата по сливане на двете компании приключи, Telenor ще разполага с 15.7 млн. абонати в Европа. Общият им брой по света ще прехвърли 150 млн. души, като това ще затвърди присъствието на норвежката компания в топ 10 на най-големите мобилни оператори в света. Лидер е China Mobile с над 667 млн. абонати. От компанията не изключват и въвеждането на нови услуги, но не се наеха с конкретни прогнози, преди да завърши процедурата по сливането. В Сърбия Telenor притежава и банка. Не мога да кажа дали подобно нещо може да се случи и в България, защото все още не сме достатъчно добре запознати с регулаторните режими, коментира още Мортен Йонсен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване