05/08/13 05:31
(http://www.klassa.bg/)

Гибралтар отрича да е данъчен рай

Гибралтар не е данъчен рай, каза главният министър на британската територия Фабиан Пикардо в отговор на обвиненията на Мадрид, че испански фирми укриват доходите си в трезори на Херкулесовите стълбове.

През януари 2011 г. Гибралтар се отказа от изключителния си данъчен режим, който позволяваше на компании да избягват плащането на налози.
Пикардо подчертава, че Гибралтар е сторил повече от необходимото, поради което вече е в т. нар. бял списък на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и спазва изискванията, наложени от нея след началото на световната финансова криза през 2008 г. От началото на 2011 г. Гибралтар въведе плосък данък от 10%.
Мадрид не престава да твърди, че Гибралтар е офшорен център, позволяващ на испански фирми да плащат там данъците си, въпреки че дейността им е в Испания. Испанското финансово министерство създаде специална работна група, която анализира плащанията на данъци, направени в Гибралтар, писа в. Ел Паис. Според изданието стотици милиони евро не влизат в испанската хазна всяка година поради тази практика. "Това просто не се случва, няма никакво избягване на плащане на данъци или поне не в такива размери, за които се говори. Защото ако имаше подобно нещо, правителството на Гибралтар щеше да го забележи", контрира Пикардо.


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване