05/08/13 05:42
(http://www.klassa.bg/)

Далай Лама брани светското начало

Всички религии в света трябва да бъдат уважавани, но също така трябва да бъде приемано и правото на атеистите, които не вярват в бог, заяви духовният водач на Тибет Далай Лама.

Макар че е посветил живота си на изучаването на будизма, Далай Лама изрази убеждението си, че всички хора споделят сходни морални ценности, независимо от вероизповеданието си. "На Запад преобладава мнението, че под светско трябва да разбираме леко негативно или неуважително отношение към религията", каза духовният лидер на Тибет пред аудитория в Университета на Мериленд. "Но според индийското разбиране светско означава уважение към всички религии – и уважение към атеистите". По думите на Далай Лама е необходимо в цял свят в образователната система да бъдат изучавани моралът и етиката, но не религиозна основа, а на светска. Той е обсъдил тази идея, която се надява да се превърне в инициатива на ООН, с губернатора на Мериленд Мартин О`Мали, който е изгряваща звезда като политик в Демократическата партия.
Далай Лама посвети годишната си реч на египетския президент Ануар Садат, който беше убит от ислямисти по време на военен парад през 1981 г. за това, че беше подписал мирен договор с Израел. По думите на духовния водач на Тибет насилието винаги създава проблеми, дори и мотивите на извършителите му да са били добри – просто този метод винаги води до неочаквани и нежелани последствия, подчерта Далай Лама.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване