05/08/13 14:30
(http://www.klassa.bg/)

ЕК предвижда улеснения при достъпа на гражданите до банкови услуги


Европейците ще могат по-лесно да отварят и сменят банковите си сметки, както и да се информират за таксите, които трябва да платят. Това предлга Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията, като новите правила могат да бъдат оформени в нова директива. Целта й ще бъда повишаване на прозрачността и съпоставимостта на таксите за разплащателни сметки, условията за смяна на банкова сметка и достъпа до основна разплащателна сметка.

Плановте обхващат три области: по-лесно сравняване на таксите за разплащателни сметки, създаване на лесна и бърза процедура за смяна на банкова сметка и възможност за гражданите на ЕС да откриват разплащателна сметка, без да пребивават в страната, в която е установен доставчикът на платежни услуги. Тези правила ще позволят на всички потребители в ЕС, независимо от тяхното финансово състояние, да откриват разплащателна сметка. Тя ще им позволява да извършват основни операции, например да получават заплата, пенсия и социални помощи или да плащат сметките си за комунални услуги.

Според Брюксел подобряването на прозрачността и съпоставимостта на банковите такси заедно с по-лесната смяна на доставчик на платежни услуги трябва да доведе до по-качествено предлагане и по-ниски цени за банковите сметки на потребителите. "С представеното днес предложение най-накрая ще се осигури достъп на всички европейски граждани до основна банкова сметка и да се възползват от предимствата на единния пазар", каза еврокомисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и политиката за потребителите Тонио Борг, коментира, че "това предложение дава на потребителите в целия ЕС достъп до услуги по поддържане на банкови сметки, възможност да ги сравняват и, ако не са доволни, да се прехвърлят към друг доставчик на банкови услуги".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване