05/08/13 20:59
(http://e-vestnik.bg/)

ЕС планира да удължи срока на помощите за безработни за имигрантите от родните им страни

Имигрантите от ЕС ще получават помощи за безработица от  родните си страни по-дълго според плановете, които се

дискутират  в Брюксел - стъпка, която ще успокои загрижеността от  “социалния туризъм”.Помощите за безработни, плащани от родната страна на  гражданин, търсещ работа в друга страна членка, биха могли да се  удължат от настоящите задължителни три месеца до поне шест,  предвижда предложение, което ще бъде представено от европейския  комисар по правосъдието в четвъртък. Средно отнема около 16  месеца на търсещите работа имигранти да си намерят работно  място.

Предложението, видяно от “Файненшъл таймс”, цели да насърчи  свободното движение на работна ръка из целия ЕС.

Великобритания, Германия, Австрия и Холандия изпратиха писмо  до Европейската комисия с молба за преразглеждане на  директивата за свободно движение, докато нараства общественото  безпокойство от ефекта на вътрешната миграция в ЕС върху  изнемогващата система за социално подпомагане.

Реакцията на страните членки на удължаването на срока на  помощите за безработица за собствените им граждани вероятно ще  бъде смесена. Във Великобритания планът може да потуши  разгорещения политически дебат за имиграцията и за последиците  от евентуален приток на румънски и български имигранти, когато  временните ограничения за движението на най-новите европейски  граждани бъдат вдигнати догодина.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да ограничи достъпа  на имигрантите до социални облаги като жилища и здравеопазване  в опит да потуши спора. Повечето правителства обаче, в това  число британското, съкращават, а не удължават срока на помощите  за безработица за своите граждани.

Антея Макинтайър, британски консерватор, член на Европейския  парламент, казва, че стъпката е ненужна, като се аргументира,  че Великобритания вече е привлякла много безработни от други  европейски страни.

“Ако еврокомисарят мисли, че има недостиг на граждани от ЕС,  които идват във Великобритания да търсят работа, тя просто не е  в час”, заяви Макинтайър.

“Съвсем сериозно, макар че приветстваме разумните мерки за  насърчаване на отворен пазар на работни места - неща като  преносимост на пенсиите и на квалификацията, решенията за  законодателството за помощите е най-добре да се  взимат от  националните правителства, а не от ЕС”, продължи тя.

Препоръката на ЕС ще бъде направена като част от по-широк  пакет от инициативи, предназначени да разширят правата на  гражданите на ЕС и да отстранят пречките за прилагането им.  Дванадесет предложения бяха направени след едногодишни  консултации, включително анкетиране на 12 000 граждани.  Комисията ще препоръча в предложенията си страните членки да  позволят на гражданите да запазят правото си на гласуване в  родната си страна, ако са се преместили в чужбина. Практиката да  се забранява на имигрантите да гласуват е посочена като пример  за възпрепятстване на свободата на движението.

Анна Триандафилиду, преподавател в Европейския  университетски институт, заяви, че проучвания в течение на  десетилетие показват, че гражданите на ЕС трайно ценят високо  свободното движение повече от всяко друго право, въпреки че само  13,6 милиона са решили да се преселят - или едва 3 процента от  населението. Като цяло подобна миграция е донесла полза за  европейската икономика според ЕК. Според оценките брутният  вътрешен продукт на тези страни, които са били членки преди  разширяването от 2004 г., се е увеличил с един процент заради  мобилността на работната ръка.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване