05/08/13 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Израелски удари и американска дипломация по въпроса за Сирия

Асошиейтед прес

Готовността на Израел да нанася удари по сирийски мишени, в  които вижда заплаха за собственото си съществуване, усложни  вътрешния дебат в администрацията на президента Обама за  въоръжаването на противниците на президента Башар Асад и може да  промени подхода на САЩ към техните съюзници, докато се опитват  да подсилят бунтовниците, включително чрез възможна военна  помощ.

Докато държавният секретар Джон Кери вчера замина за Москва  за разговори с най-мощния съюзник на режима на Асад,  администрацията запази пълно мълчание и за израелските въздушни  удари през уикенда, и за отражението им върху  процеса на  взимане на решения във Вашингтон.

Израелски бойни самолети атакуваха  скривалища на ирански  ракети, предназначени за Хизбула - ливанската екстремистка  групировка, която заплашва Израел. Оръжията биха позволили на  Хизбула да нанесе удари по Тел Авив и Южен Израел от ливанска  територия.

И все пак, израелските действия послужиха като  предупреждение към Дамаск и Москва, че САЩ и съюзниците им може  и да не изчакат зелена светлина от международната общност да се  намесят по-активно. Миналата седмица администрацията заяви, че  преосмисля съпротивата си срещу  въоръжаването на бунтовниците  или предприемането на други агресивни стъпки за обръщане на хода  на продължаващата от две години гражданска война в полза на  бунтовниците.

Същевременно, израелската намеса във войната крие рискове.  Вместо да подтикне Русия да призове за отстраняване на Асад, тя  може да породи по-голяма арабска симпатия за Асад и да доведе до  по-голяма намеса на Иран и ливанската екстремистка групировка  Хизбула - играчи, заинтересувани не толкова Асад да остане на  власт, колкото да воюват с Еврейската държава.

Въпреки че Израел не е признал официално, че  е извършил  въздушните удари, сирийски официални лица обвиниха Израел и  определиха станалото като “обявяване на война”, която ще накара  Ееврейската държава “ще страда”.

Русия, наред с Китай, три пъти е блокирала оглавените от  САЩ опити в Съвета за сигурност да се окаже натиск над Асад да  напусне властта. Официални лица казаха, че Кери се надява да  промени нагласата на Москва с два нови аргумента: заплахите на  САЩ да въоръжат сирийските бунтовници и доказателствата за  нападения с химическо оръжие от режима на Асад.

Според американските източници Кери се надява, че това ще е  достатъчно да убеди руския президент Владимир Путин да подкрепи,  или поне да не наложи вето на ново усилие за налагане на  санкции от ООН на Сирия, ако Асад не започне преговори за преход  на властта с опозицията. Източниците поискаха да останат  анонимни, тъй като не им е разрешено да обсъждат публично  поверителни дипломатически ходове.

“В разговорите си с руснаците и други събеседници ние  последователно сочехме поведението на Асад като доказателство,  че по-нататъшна подкрепа за режима не е в интерес на сирийския  народ, нито в интерес на страните, които в миналото са  подкрепяли Асад”, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

“В миналото ясно изразявахме разочарованието си от Русия  заради противопоставянето й на резолюции в Съвета за сигурност  по този въпрос. Но този разговор продължава”, каза той.

Според американски официални лица администрацията не смята,  че събитията от уикенда ще принудят президента Барак Обама да  побърза да действа. Те подчертаха, че главното опасение  на САЩ  е употребата на химически оръжия от Асад, докато Израел се  безпокои главно да не би конвенционални оръжия да попаднат в  ръцете на неговите врагове.

Аргументът за химическите оръжия сега  изненадващо е  подложен на атака, след като през уикенда бившият прокурор за  военни престъпления Карла дел ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване