05/08/13 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Какъв втори мандат? ГЕРБ се разпада като групировката СИК

Борисов и ГЕРБ демонстрираха мощ в стил Путин и Лукашенко, със сбор в зала “Арена Армеец”, но партията-групировка започна да се разпада. Снимка: Impact Press Group

Лозунгите „Имаме воля” и закани за втори мандат на ГЕРБ стават все по-абсурдни, на фона на това което става с тази партия.
Не заговор, не атаки отвън, а разпад отвътре и политическа самоизолация е проблемът на ГЕРБ в момента.

Няколко партии, които иначе са непримирими помежду си, като БСП, ДСБ, ДПС, партията на Кунева, „Атака”се обединиха да наемат чужда фирма за паралелно преброяване на гласовете на изборите. Това не се е случвало от 1990 г., когато БСП докара чужда агенция да прави паралелно преброяване, за да няма опозицията съмнения в резултатите от изборите. А сега всички имат съмнения в ГЕРБ, че ще манипулира изборите. И затова се обединяват против нея. Дори „Атака”, която послужи като патерица на ГЕРБ в предишния парламент, сега се разграничава от нея. До това положение ГЕРБ се докара сам.

Това, което става в момента с тази партия, е подобно на разпада на групировката СИК, примерно. Помежду си започват да се дебнат, преследват и делят на групи Маджо, Маргините, Румен Пашата, Димата Руснака, Поли Пантев, Венцеслав Стефанов, Стоил Славов и т. н.

По същия начин сега ГЕРБ се разпада на групи. Някакви са обединени около Цветанов, който е партийният строител на ГЕРБ и главен съставител на листите за изборите. Борисов уж му вярва и го защитава публично, но казва, че ако се докажат нарушенията му, ще си понесе отговорност. Приближени на Борисов пък открито се обявяват срещу Цветанов. А около Плевнелиев се оформя съвсем отделна група на хора на ГЕРБ. Някъде встрани е и еврокомисарката Кристалина Георгиева, лансирана от ГЕРБ.

Какво точно става и какво следва?


Най-напред бивш депутат и шеф на комисия в парламента Емил Димитров, който е и близък на Борисов, излезе пред медиите открито срещу втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Дори каза, че е извел семейството си в чужбина, депозирал е компрометиращи документи при нотариус в Германия.
След него друг приближен на Борисов, бившият министър Мирослав Найденов, „издаде четата”, като обяви, че вътрешният министър е подслушвал всички наред. Найденов беше шеф на общинска фирма, докато Борисов беше кмет на София, а после го издигна за министър. Найденов също каза, че е извел семейството си от страната. Все едно държавата се управлява от мафията и хората се спасяват от нея.
Трети приближен на Борисов - бившия шеф на РДВР Хасково Иван Петров, бивш депутат и зам.-шеф на комисията за контрол на ДАНС - публично обвини в подслушване и далавери Цветан Цветанов.

Довчерашните обслужващи медии на Борисов – групата на Пеевски, включително личните приближение на Борисов като Бареков, се обърнаха против ГЕРБ. Шефът на Корпоративна търговска банка, която беше фаворит на довчерашната власт, изненадващо нападна президента Плевнелиев в интервю в чужд вестник.

Дрязги и разпад, а ГЕРБ се е запътил към втори мандат. С какви хора? Откъде нови калинки? На Борисов дори калинките не му достигат.
Очевидно той няма кадрови ресурси за втори мандат, защото по-интелигентната и по-образована периферия около него взе да се дърпа встрани, а няма и партии желаещи да правят коалиция с ГЕРБ. Например, след като Дянков подаде оставка, Борисов нямаше вариант за негов заместник. Реши да прави министър на финансите бившия кмет на Габрово, работил преди това като учител и редактор в местното радио, завършил някакви едномесечни курсове в чужбина и поработил по проекти на „Отворено общество”. Тоест - на министъра без портфейл Томислав Дончев, Борисов даде портфейла на държавата. Но това не се състоя, защото падна цялото правителство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване