05/08/13 12:59
(http://www.klassa.bg/)

КЗК глоби община Плевен с почти 24 000 лева


Комисията за защита на конкуренцията установи, че общинските предприятия в гр. Плевен „Жилфонд” и „Център за градска мобилност“ са извършили нарушения по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващи се в злоупотреба с господстващо положение. То е установено на пазара на услугата тръгване от сектор на превозвачите, осъществяващи обществен автобусен превоз на пътници (с изключение на тези по градските линии) на територията на гр. Плевен.

КЗК наложи имуществена санкция на Община Плевен в размер на 23 763 лв. Регулаторът постанови прекратяване на нарушението. Производството е образувано по искане на “Хеброс Бус” ООД, гр. Пловдив, уточняват от комисията.

КЗК изследва дейността на община Плевен и двете общински предприятия във връзка с управлението и стопанисването на Автогара – Плевен. Единствената автогара в града е притежание на общината, като се управлява от нея чрез ОП “Жилфонд” (до 03.04.2012 г.) и от ОП “Център за градска мобилност” (от 03.04.2012 г. до настоящия момент), Така те са единствените предприятия, които предоставят автогарови услуги в града.

Производството установи, че в резултат на системата за ценообразуване, включваща елемента „пробег в км“, посочените две дружества са налагали необосновано високи такси за автогарови услуги, в резултат на което определени превозвачи са били в привилегировано положение спрямо други. Според прилаганата от общинските дружества методиката за изчисляване на автогаровите услуги в Плевен разкрива се стига до драстични разлики в сумите, дължими от транспортните дружества за дългите и къси курсове.

КЗК счита, че цената на услугата „тръгване от сектор” не трябва да зависи от дължината на конкретния курс, тъй като себестойността на услугата, която автогарата предоставя е идентична, независимо от дължината на маршрута, по който пътува съответният превозвач. В случая, при дългите маршрути се постига висока норма на печалба, докато при късите се формират цени дори под себестойността на услугата. Едновременно с това се засягат и интересите на потребителите, в резултат на повишаване на цената на билетите за автобусен превоз.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване