05/08/13 17:07
(http://www.klassa.bg/)

Компания "Железопътна инфраструктура" проваля търг за модернизация на 5 подстанции

Със сигурност търгът, обявен от НК "Железопътна инфраструктура" за изпълнител за рехабилитацията на участъци от линията Пловдив-Бургас-възстановяване ремонт и модернизация на пет тягови подстанции, ще се провали, тъй като повечето от участниците в процедурата ще я оспорят. Това потвърдиха пред klassa.bg председателят на Управителния съвет и финансов директор на "Енергоремонт холдинг" Иван Личев, както и представителят на "Ефасек" у нас Стоян Батов. По експертни оценки стойността на проекта е 25 млн.лв. макар никъде в тръжните документи да не е обявена минимална цена.
Отстраненият "Енергоремонт холдинг" например е единственият кандидат, който притежава евросертификат за изпълнение точно на подобни обекти, но е отстранен поради технически причини. По същия смехотворен начин е отстранен и португалският консорциум "Ефасек Ендженария Системас".
На малко по-късен етап от участие са отстранени и обединение „ТПС Стара Загора” с участието на СК13 Трансстрой и "Сименс" и обединение „Водстрой" с участието на "Водстрой 98" София и испанските "Електра", "Кобра" и СЕМИ, които по непотвърдена информация също се очаква да оспорят търга.
На 26 април бяха отворени офертите на кандидатите. Те наддават за две позиции за ремонта и модернизацията на подстанциите Бургас, Карнобат и Ямбол и възстановяването и ремонта на подстанциите Стара Загора и Нова Загора и изграждането на система за телеуправление. Според правилата на търга тежестта при класирането на офертите на кандидатите се определя като съотношение 50:50 - предложена най-ниска цена/ технически изисквания към кандидатите, в които влиза и опита на компаниите в подобни дейности.
НК”Железопътна инфраструктура” обяви, че са допуснати в търга за Обособена Позиция 1 Консорциум „Реализатор”- с техническа оценка 22,86 т. и предложена цена 14 682 334,00 лева без ДДС, сдружение „ВИЕЕ”- с техническа оценка 37,14 т и предложена цена от 16 087 201,00 лева без ДДС, обединение „Трейс ТПС”- с техническа оценка 50 т. и предложена цена 18 913 715,76 лева без ДДС.
Допуснатите за Обособена позиция 2 са „Електрификация на железниците Праг” АД с с техническа оценка 25,71 т. и предложена цена от 17 383 678,00 лева без ДДС, отново консорциум „Реализатор” с техническа оценка 22,86 т и предложена цена от 14 097 290,00 лева без ДДС, сдружение „ВИЕЕ”- с техническа оценка 37,14 т. и предложена цена 14 650 465,00 лева без ДДС, както и фаворитът Обединение „Трейс ТПС”- с техническа оценка 50 и предложена цена от 15 276 945,16 лева без ДДС.
Очаква се изпълнителят да бъде избран с предложена най-висока цена въпреки, че оценката е съотношение между технически изисквания и ценова оферта, които получават почти равен брои точки. Проектът е особено важен за развитието на жп инфраструктурата, тъй като модернизацията на подстанциите ще позволи на влаковете да движат с по- голяма скорост, което за пътниците ще съкрати времето за пътуване.
Само че двама от участниците ще оспорват процедурата. Така изпълнението на проекта не само ще се отложи, но ще трябва да бъде проведен и нов търг.
Предвижда се осъществяването на проекта да позволи на влаковете да увеличават скоростта на движение до 160 км/ час, както по този начин скъсяват времето за пътуване. За модернизацията и рехабилитацията на линията ЕС отпуска за периода 2007-2013-та 595.1 млн. лв.
Търгът за модернизацията на петте подстанции не е единственият гаф на ръководството на държавната инфраструктурна компания, която си навлече гнева на Европейската комисия. Още повече, че и проведения наскоро търг за избор на изпълнител на ремонта на Централна жп гара София също се оспорва от участниците. Ценовите оферти бяха отворени, без медиите да бъдат уведомени за това.
За манипулиране на процедури по искане на Брюксел бяха сменени двама председатели на УС на НК ”Железопътна инфраструктура” - Валери Томов и Орлин Алексиев. Преди година ЕК спря търга за рехабилитацията на жп линията Пловдив- Бургас заради съмнения за корупция. Слабото усвояване на средствата по програмата и провалът на търга за изпълнител на стана причина за освобождаването на Александър Цветков от поста министър на транспорта и съобщенията.
Затова сега не е чудно ако отново страната ни е заплашена да загуби европари за втория програмен период от ОП ”Транспорт” заради порочната практика на Национална компания”Железопътна инфраструктура", която в действителност елиминира конкуренцията между участниците.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване