05/08/13 05:46
(http://www.klassa.bg/)

"Монд": България: краят на европейската мечта

"След 40 години комунизъм и повече от 15 години болезнен демократичен преход, българите се надяваха, че присъединяването на страната им към Европейския съюз през 2007 г. бележи началото на нова ера на благоденствие и стабилност за тяхната страна.

Не се случи нищо подобно", пише Беноа Виткин във в. "Монд" в материал, озаглавен: "България: краят на европейската мечта" (Вж. материала).

"България остава най-бедната държава в ЕС и се готви за предсрочни парламентарни избори - в неделя, 12 май, в тежък климат на напрежение."

Авторът отбелязва, че оставката на десноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов, дошла "насред зима, белязана от масови и постоянни протести срещу високите сметки за електроенергия, е изненадала наблюдателите". 

Тя обаче не беше достатъчна, за да успокои настъпилата политическа и социална криза - най-суровата в страната от края на 90-те години насам, пише Виткин.

"Българската демокрация е болна", предупреди на 30 април служебният премиер Марин Райков, докато дясноцентристката президент Росен Плевнелиев открито изрази страха си от дестабилизация след изборите.

Виткин прави кратък преглед на разположението на силите преди парламентарните избори, като посочва, че изходът от гласуването е много неясен.

В статията се споменава за скандала с подслушванията, като се подчертава, че той вече е струвал няколко пункта от рейтинга на ГЕРБ. Засега обаче се увеличава по-скоро делът на хората, които не са решили за кого да гласуват - близо 25%.

Авторът обяснява още как редица проблеми, сред които бедността и високата безработица, са довели до масово недоволство от скока на цените на електроенергията и до обтягане на социалния климат.

Накрая авторът отбелязва, че на всички избори по традиция възниква въпросът дали вотът ще бъде прозрачен.

Основен проблем е купуването на гласове - "практика, към която прибягват по-голямата част от големите партии... (и) която касае главно гласовете на ромите".

Според оценки на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" между 12% и 14% от гласовете в изборите, проведени след 2003 г., са били купени или "контролирани".

Сега, още преди изборите на 12 май, се появиха медийните репортажи, свидетелстващи за връщането на тези практики. Тази година броят на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - който е бил само 21 на общинските и президентските избори през 2011 г. - ще се увеличи до 242, пише Виткин.






















"Монд"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване