05/08/13 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Панама затваря университети, няма ток

Властите на Панама взеха решение да затворят за три дни гимназиите и университетите, тъй като страната изпитва остър недостиг от електроенергия. Панама разчита основно на електричество от ВЕЦ, но в момента е в криза, тъй като дъждовният сезон закъснява.

Централноамериканската страна с население от 3,6 млн. души е сред проспериращите икономики в Латинска Америка с ръст от 10% на година. За да бъде избегнато налагането на режим на тока, властите в Панама решили да затворят учебните заведения за три дни. В понеделник президентът Рикардо Мартинели отправи драматичен призив към сънародниците си да пестят ток. В няколко провинции на страната е обявено извънредно положение, след като стотици крави измряха. Фермерите се бавят и с посевите заради липсата на дъжд.
Около 1/3 от електроенергията в страната идва от ВЕЦ-ове, над 50% се осигуряват от ТЕЦ (на нафта и въглища) и едва 4% идват от възобновяеми енергийни източници.













АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване