05/08/13 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Ползата от припичането на слънце надхвърля рисковете

Ползата за здравето от излагането на кожата на слънце може би далеч надхвърля рисковете от рак на кожата, смятат учени от Единбургския университет, цитирани от Би Би Си. Изследването им показва, че припичането на слънце помага да се намали кръвното налягане, като намалява риска от инфаркт или инсулт и дори увеличава продължителността на живота. Ултравиолетовите лъчи според тях съдържат съставка, която намалява кръвното налягане. Изследователите казват, че трябва да се направят допълнителни тестове, за да се види дали не е време да се направи преоценка на съветите срещу припичането на плажа. Сърдечните и мозъчните удари поради високото кръвно водят до 80 пъти повече смъртни случаи от тези, причинени от рак на кожата във Великобритания.
Производството на ограничаващата кръвното налягане съставка нитричен оксид е отделно от производството от организма на витамин Д, което нараства след излагането на слънчева светлина. Досега се смяташе, че увеличаването на този витамин е единствената полза от слънцето за човешкото здраве. При експеримента 24 доброволци са били изложени на ултравиолетови лъчи и на топлинни лампи. Кръвното налягане спаднало значително за един час при тези, които били изложени на ултравиолетовите лъчи, но не и при облъчените с топлинни лампи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване