05/09/13 09:19
(http://www.klassa.bg/)

144 кандидати на президентските избори в Иран

В Иран са били регистрирани 144 желаещи да участват в президентските избори, които са насрочени за 14 юни.

Регистрацията стартира на 7 май. През първия ден са били регистрирани 75 кандидат-президенти, петима от които - видни политици и държавни деятели. Още 69 кандидати са били регистрирани през втория ден. Двама от тях са жени - абсолютен прецедент в политическия живот на Иран.

Президентските избори в Иран се провеждат на 4 години. В конституцията е записано кой има право да се кандидатира - човек, роден в Иран и с иранско гражданство, с организационни способности и безупречна биография, религиозен и верен на принципите на официалната религия в страната - исляма.

144-мата регистрирани до момента кандидати съвсем не представляват рекорд. На миналите президентски избори, проведени през 2009 г., бяха регистрирани 475 кандидати. Само четирима от тях обаче бяха утвърдени от Наблюдателния съвет, което също е заложено в конституцията.

Имената на кандидатите, които ще бъдат допуснати до участие в президентските избори на 14 април, ще бъдат оповестени от вътрешното министерство в периода 22-23 май.

На снимката: служителки от вътрешното министерство на Иран регистрират президентските кандидати.


















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване