05/09/13 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Easyjet ще тества система за откриване на вулканична пепел

Един тон от вулканична пепел в Исландия бе транспортиран до летището в Лутън, Великобритания, в подготовката за уникален експеримент, при който ще бъде тествана предупредителна система на самолет за откриване на облаци от пепел, предаде Би Би Си. Пепелта от вулкана Ейяфятлайокутъл, чието изригване през 2010 г. предизвика най-продължителната отмяна на полети в Европа от Втората световна война насам, ще бъде разпръсната през август в атмосферата „при контролирани условия“. Тогава самолет на Easyjet, екипиран със системата, ще излети, за да я изпробва и да измери рисковете за полети.
Системата се нарича AVOID (въздушнопреносим детектор за снимки на вулканични обекти) и прилича на метеорологичен радар за пепел. Тя използва инфрачервена технология за снимки, предназначени за пилотите и за контролен център на земята. Така те ще могат да забележат облак пепел на 100 км пред самолета и на височина между 1520 м и 15 200 м и да променят траекторията на полета, за да го избегнат.
AVOID е разработена от Easyjet, Airbus и учени от Норвежкия институт за въздушни изследвания. Тя използва система от две камери, която „вижда“ частиците пепел в атмосферата и предупреждава пилотите да ги избегнат. Ако бъдат засмукани от двигателите, те могат да се стопят и да ги блокират.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване