05/09/13 11:47
(http://www.klassa.bg/)

Външнотърговското ни салдо е на минус с 589 млн. лева

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - февруари 2013 г. е отрицателно и е на стойност 588.9 млн. лева.
Износът на България за Европейския съюз е скочил със 17.3% за периода януари - февруари 2013 г., спрямо същия период на предходната година и достигнал 4 млрд. лева, показват данните на НСИ, разпространени в четвъртък. Само за февруари е налице увеличение със 17.8%, до 1.9 млрд. лева.
Вносът на България от ЕС за периода януари - февруари 2013 г. се увеличава със 7.0% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 4.5 млрд. лв. Само през февруари 2013 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 16.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.5 млрд. лв.
Данните на пръв поглед изглеждат впечатляващо за българската икономика, но реално не е така. Увеличението на износа се дължи основно на експорта на горива. А вносът се покачва не заради възстановяване на вътрешното потребление, а заради поръчките на суровини и материали за последваща обработка.
Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Франция, които формират 71.5% от износа за държавите - членки на ЕС. От там идва и по-голямата част от вноса, което показва ролята на българската икономика като междинно звено за преработка на продукти с ниска добавена стойност.
През първите два месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най- голям ръст на износа (147.7%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”. Най-голям спад (5.4%) се наблюдава при сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.
При вноса най-голямо процентно увеличение (36.0%) е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”, а намаление (6.2%) се наблюдава единствено в сектора на инвестиционните стоки с висока добавена стойност - „Машини, оборудване и превозни средства”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване