05/09/13 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

Една година с Виктор Понта. Разстоянието от думи до факти

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

През последната година не може да се каже, че са настъпили промени в бизнес законодателството в Румъния, които да подобрят живота, а точно обратното. В началото на тази година правителството промени Данъчния кодекс, като разшири данъчната основа, по-специално в земеделието. Над 600 000 физически лица, собственици на земеделски и животновъдни активи, бяха включени в редиците на данъкоплатците. Ако преди те плащаха скромен данък в момента, в който регистрират приходи от продажба на собствена продукция, сега те плащат 16 процента данък, изчислен върху норма и 5,5 процента социални осигуровки, ако притежават над два хектара растителни култури или повече от две крави или шест прасета в стопанството. Акцизите на бирата бяха увеличени, както и тези на тютюневите изделия, с три месеца по-рано от първоначално обявения срок.

Промени в законодателството имаше и по отношение на малките фирми. Всички фирми с оборот под 60 000 евро насила бяха включени в редиците на платците на данък върху печалбата, независимо дали имат или нямат печалба. Фирмените автомобили не могат да бъдат амортизирани на стойност повече от 15 000 евро.

Парадоксът е че дори малкото мерки, които бяха замислени с цел улесняване на малките фирми, се обърнаха срещу тях. Бе въведен ДДС при инкасиране - система, която се прилага при фирми с оборот под 500 000 евро, позволяваща те да платят на държавата дължимия ДДС само тогава, когато инкасират фактурата, но не по-късно от 90 дни от издаването й. Тъй като големите фирми бяха задължени да приспаднат ДДС едва след като издадат фактура, те изгубиха интерес да работят с малки и средни предприятия. Системата бе критикувана от много данъчни консултанти и ще бъде променена през лятото на тази година, когато ще се пише нов Данъчен кодекс, чиито предвиждания остават мистерия.

Данъчните облекчения, обявени в програмата за управление и чиято липса бе една от критиките, включени в предложението за вот на недоверие срещу (дясноцентристкото) правителство на Михай Ръзван Унгуряну, продължават да липсват. Социалните осигуровки останаха на същото обременяващо равнище, както и ДДС, въпреки очертаващото се скромно намаляване при хляба на 9 на сто от 1 юли. Мярката, най-вероятно, няма да доведе до намаляване на цената на този продукт. “Социалните осигуровки не бяха намалени, а премиерът вече обяви, че това е било само “послание за насърчаване на частния сектор”, критикуваше сега управляващият левоцентристки Социал-либерален съюз на 27 април 2012 г. по адрес на бившето правителство.

Продължават да липсват мерки за реформа на данъчната администрация, които биха могли да увеличат бюджетните приходи от сегашното ниво от 32,8 процента от брутния вътрешен продукт спрямо средно европейско равнище от 40 процента от БВП. Издаването на фискални бонове, на фактури остава незадължително, стоки все още могат да се купуват на черно, а сивата икономика се запазва на равнище от близо 30 процента от БВП.

Възстановяването на заплатите в бюджетния сектор, както и започването на процес на връщане на осигуровките, удържани незаконно в началото на мандата на бившия премиер Емил Бок, бяха единствените положителни мерки. Бюджетните разходи за това обаче бяха високи, което се изрази в намаляване на публичните инвестиции. Финансираните от държавата ремонти на железопътната мрежа или на пътищата, строежът на магистрали бяха спрени, макар че и преди това бяха лишени от постоянна динамика. Нито един значителен проект за магистрала не бе започнат през последната година, а точно обратното - бе спряна една ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване