05/09/13 12:13
(http://www.klassa.bg/)

Икономическият министър Асен Василев отива в Истанбул за газовата връзка

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и зам.-министърът с ресор Енергетика Божан Стоянов заминават за работно посещение в Турция, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на МИЕТ.
Двамата ще имат работна среща с министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Танер Йълдъз. Срещата ще се проведе на 10 май, в Истанбул.
От ведомството на Асен Василев само лаконично поясняват, че „ще бъде обсъдено създаването на съвместен комитет между България и Турция по въпросите на енергетиката“.
„Тема на разговор ще бъде и увеличаването на трансграничния капацитет на електроенергийния интерконектор между двете страни“, гласи още едно мъгляво поясняние от страна на МИЕТ.
Най-вероятно зад общите сентенции на ведомството за целта на пътуването да стои сериозния въпрос за изграждането на интерконектора (газова връзка) между Турция и България, чиято реализация подобно и на други проекти със съседните страни трябваше да започне още след газовата криза през 2009 г. Досега все още не е ясно дали при реализацията на проекта „Набуко“ газовата връзка с Турция ще е част от българския участък на мегагазопровода за Централна Европа или ще бъдат отделни тръби.
Темата за „трансграничния капацитет“ пък засяга спрелия износ на електроенергия от българските централи за южната ни съседка. За разлика от Гърция, която не е в състояние да плаща за доставките на българския ток, Турция има непрекъснато има нужда от все повече енергия за бързорастящата си икономика.
В същото време Анкара е предприела мащабна реконструкция на своята мрежа в рамките на европейските споразумения за съвместен енергиен проект и спирането на вноса от България там обясняват единствено с „технически“ проблеми. "Искам да падне ограничението за износ на ток към Турция. В момента там тече чисто техническа стандартизация и е въпрос на време това да се случи", каза наскоро министърът.
Поради почивните дни, най-вероятно едва в понеделник ще стане ясно дали служебният министър и заместникът му са успели поне малко да задвижат проблема с газовата връзка и с възстановяването на износа на ток от България. Това обаче ще се обсъжда вече след насрочените за неделя предсрочни избори.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване