05/09/13 23:31
(http://e-vestnik.bg/)

План Меркел за нов Маастрихт

Берлин се ориентира към дълбока реорганизация на европейските структури, след като приключат парламентарните избори в Германия на 22 септември.

Екипът на Ангела Меркел и службите към германското финансово министерство под ръководството на Волфганг Шойбле работят трескаво, за да положат основите, върху които ще стъпят германските предложения, чиято дългосрочна цел е да се извърши преструктуриране на архитектурата на Икономическия и валутен съюз и в крайна сметка да се стигне до един нов Маастрихт.

Тайната дискусия в Берлин става в момент, когато в разгара си е битката за спиране на модела на рестрикции и икономии, който от всяка гледна точка вече се оценява като политически неуправляем процес и който крие рискове да подкопае не само социалните устои на доста страни, но и да проникне в самото ядро на еврозоната.

Според достоверни източници планът е за срок от три години и включва всички злободневни теми, като например за банковия съюз и най-вече за бъдещата роля на Европейската централна банка (ЕЦБ), а също и за необходимостта от промяна на условията за спасяване и оставане в еврозоната. Целта е да бъдат изградени наднационални органи.

Същите източници предупреждават още, че политическите сили в Гърция трябва да започнат да се готвят възможно най-бързо за радикални промени в еврозоната вместо да спорят и да хранят надежди за ново “подрязване” на публичния дълг от октомври нататък.

В хода на дискусията не е изключено да бъде въведена и клауза за облекчено излизане на дадена страна от еврозоната, така че това да не предизвиква сътресения в самата структура на валутния съюз и той да остане стабилен.

Берлин е решен да пристъпи към реализиране на този план и това пролича от случая с Кипър. Германската страна все повече показва, че е склонна да прибегне до промяна даже на договореностите. Наред с това германски кръгове са разтревожени от това, което става с Франция, която вече бе квалифицирана като “големия болен на Европа”.

Ангела Меркел изглежда желае промяна на договори с конкретно съдържание. За целта тя поде контакти и с ръководители на страни извън еврозоната и по-специално с премиерите на Великобритания и Полша. Основната идея е “добрите ученици” да бъдат “възнаградени”, когато те постигат целите си. От тази гледна точка, германците сякаш са склонни да се бръкнат малко по-дълбоко в джоба.

Как обаче ще стане това? В последния си доклад за бъдещето на валутния съюз председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой разви идеята за “фискална възможност”, която би могла да послужи като основа за евентуален бъдещ бюджет на еврозоната. Първоначално Германия не бе склонна да даде повече от 10-20 млрд. евро, сега обаче обмисля да увеличи тази сума на 40-50 млрд. евро.

Франция обаче е най-голямото главоболие. Франсоа Оланд е изправен не само пред сериозни икономически и политически проблеми. Рейтингът му е по-нисък от всякога за държавен глава на тази страна.

Берлин изглежда разбира, че не може сам да извърши това преструктуриране на еврозоната и не иска да се яви изолиран, нито пък да игнорира Париж, следвайки политически прийоми, които да създадат по-нататъшни проблеми на Оланд, като например, ако се стигне до широка промяна на договорите.

За отбелязване е дори, че германското правителство, след изявления на високопоставени негови представители, се обяви за това да се даде на Франция повече време, за да намали бюджетния си дефицит под три процента.

БТА

Публикувана на 05/09/13 23:31 http://e-vestnik.bg/17558/plan-merkel-za-nov-maastriht/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване