05/09/13 23:29
(http://e-vestnik.bg/)

Регионалните играчи в сирийския конфликт излизат на светло

Франс прес

Регионалните играчи престанаха да се крият и вече посред бял ден се намесват в сирийския конфликт - едни се възползват от хаоса, други се опитват да предотвратят падането на режима, отбелязват експерти. Войната между президента Башар Асад и бунтовниците разцепи дълбоко Близкия изток: от едната страна на окопите застанаха съюзници на режима като Иран и Хизбула, от другата - например страните край Персийския залив.

Израел не се ангажира публично, но с двете си атаки срещу сирийски военни мишени отправи миналата седмица брутално предупреждение, че няма да позволи Дамаск да праща модерни оръжия на Хизбула. Израел нанесе удари в Сирия след телевизионно изявление на Хасан Насрала - водача на шиитското движение. Той призна, че войските му се бият рамо до рамо със сирийската армия, и заяви, че “истинските приятели” на Дамаск не биха допуснали сваляне на режима.

“Мнозина стигнаха до извода, че мачът не може да свърши наравно - и йорданците, и израелците, и Хизбула, иранците също, имат чувството, че нещата са прераснали в битка за съществуване”, отбелязва Салман Шейх, директор на центъра “Брукингс” в Доха. Верските различия между опозицията, предимно сунитска, и режима, управляван от алауитското малцинство с шиитски духовни корени, улесниха намесата на регионални сили в сирийския конфликт. Сунитските правителства край Залива открито подкрепиха въстаниците, докато шиитски Иран и Хизбула дадоха рамо на режима.

Израел следи събитията с безпокойство: не знае дали ще спечели от загубата на президента Асад - враг, на когото може да разчита, плаши го възходът на салафистките въстаници, тревожи го нарастващата роля на Иран и на Хизбула. “В Сирия се развива регионална война, водена чрез посредници - по-специално между страните от Залива и иранците, съюзени с Хизбула”, обобщава Салман Шейх.

Намесата на Израел обаче се дължи по-скоро на сгодния случай, смятат аналитици. “В момента Израел сменя правилата на играта и казва: занапред няма вече да търпим каквото сме търпели 20 години - да се пращат оръжия за Хизбула”, обясни пред израелското военно радио експертът по сирийските въпроси Еял Цисер. Според него “Израел се възползва от безсилието на Асад, останал с вързани ръце заради гражданската война в Сирия, за да спре колкото може по-рано оръжейния трансфер към Хизбула”.

Хизбула разчита на Дамаск като източник на оръжия и неин закрилник в региона - ако падне режимът на Асад, това ще я съсипе. За Иран пък е твърде важно режимът да оцелява възможно най-дълго, осигурявайки връзките му с арабския свят. И щом залозите са толкова високи, регионалните играчи по неволя признават, че се месят в нещата, но това не ги тревожи особено, твърдят експерти.

“Хизбула вече заяви, че провежда операции в Кусейр (Централна Сирия)”; “иранците също признаха, че са пратили съветници в Сирия, в неделя даже казаха, че са готови да обучават сирийците. Тези играчи участват вече по-открито и по-мащабно” в събитията, казва г-жа Амал Саад-Горайеб, експерт по дейността на Хизбула. Аналитиците съзират нарастваща опасност от “регионализация” на конфликта.

“С всичките си проблеми Асад не може да започне война, но може да изстреля ракети срещу Израел. Какво ще стане тогава? Може би прекаляваме малко”, коментира Гиора Ейланд, бивш ръководител на израелската агенция за национална сигурност. Всички помнят опустошителната война между Хизбула и Израел през 2006 г.; Амал Саад-Горайеб обаче смята, че “Хизбула няма да отвърне на удара”. “Не се знае обаче как ще отвърне Сирия”, казва тя.

Според нея “Сирия трябва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване