05/09/13 13:30
(http://www.klassa.bg/)

Словения предвижда "кризисно" облагане на заплатите


По предварителна информация правителството на Словения предвижда "кризисно" облагане на заплатите, нов данък върху имуществото и увеличаване на ДДС, съобщава БНР. Това са част от мерките, включени в спасителния план на страната, които се очаква да обяви новият словенски премиер Аленка Братушек. Целта е Словения да избегне очакваните тежки условия на международните кредитори.

Братушек ще преговаря със синдикатите за допълнително орязване на възнагражденията в публичния сектор и замразяване на пенсиите за по-продължителен период. Спестените по този начин средства ще бъдат “инжектирани” в банковата система.

Планът на Братушек трябва да е достатъчно убедителен, за да не се налага Словения да взима спасителни заеми, както направиха вече пет страни от еврозоната. Страната обаче ще се нуждае от подкрепата на Европейската комисия и преди всичко, на партиите и профсъюзите в Любляна.
Словения е в рецесия от две години. Безработицата е над 13 процента, банките затъват в дългове. Бюджетният дефицит през тази година може да достигне 7,8 процента от брутния вътрешен продукт. Освен това миналата седмица рейтинговата агенция "Мудис" понижи кредитния рейтинг на страната до “спекулативно” равнище.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване