05/10/13 21:07
(http://e-vestnik.bg/)

Атентатът в Бостън - американците се правят, че дават информация, а руснаците се правят, че им вярват

След взривовете в Бостън. Снимка: от тв екрана

Разследването за пребиваването на убития бостънски атентатор Тамерлан Царнаев в Дагестан не опровергава категорично досегашната констатация, че той е станал радикален ислямист още преди това. Но има данни, че тогава той е търсел контакти с местни ислямски екстремисти и е бил набелязан като потенциален боец в ислямското въстание в региона, пише вестник “Ню Йорк таймс” в кореспонденция от Махачкала.

Според американския ежедневник засега не е известно до каква степен прекараните от Царнаев месеци в южната руска република (когато там е имало поредица наказателни акции на полицията и на бунтовниците) са променили плановете му за бъдещето. Но по думите на Хабиб Магомедов от дагестанската комисия за борба с тероризма Царнаев е търсел контакти с войнствени ислямисти, но не е успял да да се срещне с подходящи хора и си е заминал за САЩ разочарован. А е възможно и салафистите, с които се е срещал Тамерлан, да не са му се доверили, допълва пред вестника Магомедов.

Освен това разследването в Русия претърсва онлайн контактите на Тамерлан Царнаев и проучва дали той и роденият в Канада екстремист Уилям Плотников са били част от по-голяма група от рускоезичната диаспора, която е била активна онлайн под покровителството на организация, действаща в Европа, пише печатното издание, като се позовава на друг официален източник в дагестанската столица.

Със сигурност е установено едно - продължава “Ню Йорк таймс” - големият брат Царнаев, който бе застрелян от полицията четири дни след атентата в Бостън, е прекарал известно време със своя далечен братовчед Магомед Карташов - основател на групата “Съюз за справедливост”, която е религиозна организация, провеждаща граждански ненасилствени акции. Понастоящем Карташов е арестуван по обвинение в нарушаване на обществения ред, като разпитите му могат да дадат първите категорични данни за начина на мислене на Тамерлан Царнаев, докато е пребивавал в Дагестан, съобщава “Ню Йорк таймс”.

Вестник “Вашингтон пост” извежда в заглавие, че десетилетията взаимно недоверие между ФБР и руската Федерална служба за сигурност (ФСС) пречат на сегашното сътрудничество в разследването на причините за двойния бомбен атентат в Бостън на 15 април. Наистина оттогава Русия достави допълнителна информация, вкл. за засечени телефонни разговори на майката на братята, но американските агенции за борба с тероризма още не разполагат с предоставени от Москва доказателства, че големият брат се е срещал с войнствени ислямисти в Дагестан.

Дълбокото взаимно недоверие, датиращо още от Студената война и периодично разпалвано от казуси като този със “спящите” руски агенти, разкрити от ФБР през 2010 г, означава, че американско-руското сътрудничество в областта на сигурността е до много голяма степен ограничено, посочва вашингтонският вестник.

Той цитира Фиона Хил - старши сътрудник в Института “Брукингс” и автор на книга за Путин, - която заключава, че тази “обширна култура на недоверие” между контраразузнавателните агенции на двете държави много трудно може да бъде преодоляна. По думите на Хил въпреки редките случаи на размяна на разузнавателна информация, което е ставало по взаимен интерес, нито една от двете страни не е готова да се подложи на риска да издаде тайните си и това ограничава възможностите за сътрудничество по сигурността на Зимната олимпиада в Сочи догодина.

Според базирания във Вашингтон експерт от руски произход Дмитрий Саймс, цитиран от “Вашингтон пост”, американците се правят, че дават информация на руснаците, а руснаците се правят, че им вярват - парафраза на една ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване