05/10/13 21:12
(http://e-vestnik.bg/)

Сянката на Хитлер тегне над германска партия

Правда.ру

В навечерието на годишнината от края на Втората световна война се активизира организацията Германска националдемократическа партия-Народен съюз, смятана от мнозина в страната за неонацистка. Имаше опит да бъде забранена, но той се провали и партията се готви да участва наесен в изборите за Бундестаг. Опасни ли са ултрадесните в Германия? Може ли да бъдат смятани за наследници на Хитлер?

* * *

На 6 май в Германия започна съдебен процес срещу активисти от неонацистката клетка “Националсоциалистически нелегални”. Те са заподозрени в убийствата на 10 души, включително един грък и осем турци, и в подготовката на покушения срещу 88 водещи германски политици. Въпреки че подсъдимите не членуват в никоя партия, мнозина германци повтарят името на една и съща: Германска националдемократическа партия-Народен съюз.

Поводи да си спомним за ултрадясната партия имаше напоследък колкото щеш. На 1 май например нейни привърженици се сбиха с активисти на леви и антифашистки сдружения. А седмица по-рано Бундестагът отказа да подкрепи предложението на социалдемократите и на Левите (бившите комунисти) ГНДП да бъде забранена. Депутати от всички партии впрочем констатираха, че става дума за екстремистка организация. Само дето няма преки доказателства . . .

Има ли основания да бъдат упреквани националдемократите? Да бъдат смятани за идейни наследници на Хитлер? Нека видим досегашния им път и тяхната програма. Партията е създадена през 2011 г. чрез сливане на националдемократите с Германския народен съюз. Целите и принципите й са сплав от програмите на тези сили - съвсем хармонична, доколкото двете са близки по дух.

Един вид “младши партньор” в случая е Германският народен съюз, станал партия през 1987 г. В края на 1990-те той вдигна доста шум с влизането си в ландтаговете (местните парламенти) на Бранденбург и Саксония-Анхалт; във втората провинция дори събра почти 13 на сто от гласовете. През последните години обаче рейтингът на партията взе да пада. Всичките й опити да влезе в Бундестага се провалиха и обединяването с националдемократите цели да я приближи до заветната цел.

Националдемократическата партия е по-стара, по-опитна от своя съюзник. Основан през 1964 г., тя практически незабавно постигна солидни успехи. През втората половина от 60-те успя да получи места в ландтаговете на 7 от 10-те тогавашни западногермански провинции. Обвиненията в неонацизъм обаче си казаха думата: на изборите за Бундестаг тя нито веднъж не успя да премине петпроцентната бариера.

Обединението на Германия даде втори шанс на ГНДП. В редиците й се вляха жители на не тъй благополучните територии от бившата ГДР, чиито доходи са с четвърт по-ниски, отколкото в западните провинции. Междувременно в Източна Германия заприиждаха все нови гастарбайтери и мнозина отнемаха работните места на кореняците. Съответно през 2004 и 2009 г. ГНДП влезе в парламента на Саксония, а през 2011 г. - на Бранденбург. Успя да вкара свои кандидати и в местните властови органи на други провинции.

Неведнъж обаче бе застрашавано самото й съществуване като политическа сила. На националдемократите бе лепнат етикетът “неонацисти”; властите предприеха опити да ги забранят. През 2001 г. например правителството и двете камари на парламента сезираха Федералния конституционен съд с иск ГНДП да бъде забранена. Две години по-късно съдът постанови, че няма възможност за забрана поради липса на законови основания. Мнозина нейни активисти наистина членуват в неонацистки групировки, но в програмите й не бяха открити противоречия с германските закони.

През 2008 г. опит за забрана на ГНДП бе предприет, след ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване