05/12/13 09:16
(http://www.klassa.bg/)

Бивш синдикален лидер оглави най-голямата лява партия в Италия

Джулиелмо Епифани е новият секретар на Демократическата партия на Италия, предаде АНСА. Той бе избран на национално събрание на партията в събота с 458 гласа „за” от 493 валидни след цял ден дебати. Бившият синдикален лидер ще бъде „лодкарят”, който ще доведе демократите до редовния им конгрес през октомври, отбелязва агенцията. Партията остана без лидер преди по-малко от месец, след като Пиер Луиджи Берсани се оттегли, поемайки върху себе си вината за „предателите” –депутатите, които не гласуваха за фаворитите на партията на президентските избори в парламента. ДП взе най-много гласове на парламентарните избори през февруари, но те не бяха достатъчно, за да състави правителство. Тя бе принудена да се коалира с „Народ на свободата” на Силвио Берлускони и с движението „Гражданска листа” на Марио Монти, за да бъде съставен кабинет.
Новият премиер Енрико Лета поздрави съпартиеца си Епифани със слоугъна на футболния отбор „Ливерпул” «You will never walk alone» (Ти никога няма да вървиш сам).
Епифани, роден в Рим на 24 март 1950 г., завършва философия в университета „Сапиенца”. Веднага след това се записва в големия синдикат Cgil (днес с над 5 милиона члена). Бързо се издига в йерархията до генерален секретар (оттегля се през 2010 г.).  Влиза и в партията на социалистите на Бетино Кракси, но я напуска след скандалите за корупция и после преминава в Демократическата партия. След парламентарните избори през февруари т. г. става депутат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване