05/12/13 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцкият премиер дебаркира в Китай с 60 бизнесмени

Китайски бизнесмени опитват гръцки вина на изложението Енорама 2012. Снимка: официален сайт

Гръцкият премиер Андонис Самарас, съпровождан от най-малко 60 бизнесмени, ще пътува да Китай от 15 до 19 май, за да проучи възможно повече перспективи за сътрудничество между китайски и гръцки компании и най-вече възможности за реализацията на инвестиционни планове в собствената си страна.Това бе договорено по-рано тази седмица на съвещание на кабинета в Атина, като министър-председателят е упълномощил свои министри да подготвят икономическата част от петдневната визита в Китай.

По този повод правителството е изпратило покани до шефове на гръцки компании от търговския флот и туризма, а също и до експортни фирми, проявяващи интерес към Китай. Сред поканените има и такива в сферата на храните.

С китайската страна е договорен широк бизнес форум на 17 май, на който се очакват срещи от инвестиционен интерес.

От близкото обкръжение на Самарас не крият голямата значимост, която премиерът придава на конкретното си пътуване до Китай.

И това е така, не само защото той стана вече обект на засилен китайски интерес. Компании от Китай напират да се проучат възможностите за разширяване на сътрудничеството с Гърция по отношение на нейните пристанища, пример за това е успешното инвестиционно присъствие на китайския гигант COSCO в страната -

В същото време Самарас ще е вторият европейски ръководител, който ще се срещне с новия китайски президент и министър-председател след Франсоа Оланд, а контактите му ще изпратят едно по-широко послание на доверие за възможностите на Гърция да преодолее кризата.

Източници от кабинета в Атина признаха, че отношенията с Китай, изградени от всички предишни правителства, са много добри, и че целта на Самарас е да капитализира това привилегировано доверие между Атина и Пекин с оглед на гръцкото председателство на ЕС през първата половина на 2014 г. , а също и във връзка с новото икономическо отваряне на Китай към Европа, на която Пекин вече дава ход.

Впрочем този факт може да се види отчетливо в усилията на китайската страна да използва предимствата на пристанище Пирея като стратегическа бизнес дестинация за внос на стои от Изтока в ЕС.

По-рано тази седмица в правителството изразиха задоволство от покупката на 26,7 на сто от атинското летище “Елефтериос Венизелос”, притежавани досега от Hochtief Airport, от канадски инвестиционен консорциум.

От гръцкото министерство на развитието казаха, че канадският избор е знак за доверие към гръцката икономика. От ведомството заявиха още, че са си отдъхнали от сделката, тъй като в последно време сътрудничеството с германската компания е вървяло трудно заради покупката й от испански инвестиционен гигант.

Задоволство в крайна сметка изразиха и съветниците на Самарас от доклада на Международния валутен фонд (МВФ), който признава усилията на правителството през последните десет месеца за преодоляване на кризата.

Същите тези съветници обаче не направиха никакъв опит, за да разкрасят реалността. Излизайки от съвещание на кабинета, финансовият министър Янис Стурнарас даже спонтанно обобщи: “Пред нас има още много път да извървим…”

БТА

Публикувана на 05/12/13 21:01 http://e-vestnik.bg/17546/bta-dnes-3/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване