05/12/13 20:17
(http://e-vestnik.bg/)

Избори по пътя към безизходицата


Българската дясноцентристка партия ГЕРБ има преднина на парламентарните избори, предизвикани от повсеместни протести и ще има първа шанса да състави правителство, показват резултати от екзит полове, съобщава Ройтерс.

Франс прес също съобщи за резултатите от изборите в България. Българската консервативна партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, който подаде оставка през зимата под натиска на улицата, печели предсрочните парламентарни избори, които се проведоха днес, показват няколко резултата от екзит полове, информира агенцията. И двете агенции съобщават прогнозните резултати - между 30,3 и 33% за ГЕРБ и между 25,3% и 27,1% за Социалистическата партия.

ГЕРБ, която се оттегли от управлението при протестите срещу жизнения стандарт през февруари, получава около 31% и ще има около 97 места в 240-местния парламент, показват данните на Алфа Рисърч и Сова Харис. Социалистите получават 25-27% или около 85 места. Партията на турското малцинство ДПС и националистите от Атака също преминават 4%-та бариера за влизане в парламента, сочат резултатите от екзит половете, цитирани от Ройтерс.

В България завършиха предсрочните парламентарни избори. Водеща е партията “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ), пише ИТАР-ТАСС.

По данни на първите екзит пол проучвания, представени от социологическата агенция “Сова Харис”, тя набира 31 процента от подадените гласове, но не получава мнозинство в Народното събрание (парламента на България). Според същите данни, Българската социалистическа партия (БСП) получава 25,3 процента от гласовете, “Движението за права и свободи” (ДПС) - 10,3 процента, партия “Атака” - 7,3 %. Останалите партии не преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Според резултатите от екзит пол най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в България получи дясноцентристката партия ГЕРБ, която се оглавява от бившия премиер Бойко Борисов, предаде РИА Новости.

Според резултатите от екзит пол ГЕРБ набра около 31% от гласовете. След нея с малко изоставане следва Българската социалистическа партия (25-27%). Движението за права и свободи, което защитава интересите на етническите турци и мюсюлмани, и националистическата партия АТАКА преодоляха 4-процентната бариера, която е необходима за влизане в парламента.

Анализатори казват, че без ясен резултат България вероятно ще види повторение на протестите, които разтърсиха страната през зимата и принудиха Борисов да хвърли кърпата. Седем души се самозапалиха в знак на протест, шестима от които починаха, напомня Франс прес. Шест години след присъединяването към ЕС близо една четвърт от българите живеят под официалната линия на бедността, жизненият стандарт намалява, а бедността расте, пише агенцията.

Икономиката постигна растеж от едва 0,8% през 2012 г., а чуждестранните инвестиции намаляха през последните години, увеличавайки безработицата до почти 20% по неофициални данни. Месечните заплати в Българи са замразени на 400 евро, а пенсиите – на 138 евро. Мнозина избиратели смятат, че политиците прекарват прекалено много време в спорове и пълнене на собствените си джобове и не правят достатъчно за разрешаването на икономическите проблеми, корупцията и неравенството, пише Франс прес.

Атмосферата беше отровена допълнително от твърденията за фалшифициране на вота по време на предизборната кампания, включително откриването на 350 000 незаконни бюлетини в печатница на фирма, чийто собственик е близък до партията на Борисов.

“Това е последният шанс двете големи партии да покажат, че могат да поемат отговорност”, заяви 57-годишният учител Стайко Гуджев пред избирателна секция в София. “Ако не го направят, това ще бъде краят както на ГЕРБ, така и на БСП”, допълни той. Запитан дали се надява изборите да донесат промяна, студентът Димитър свива рамене: “Да се надявам ли? Аз просто искам да завърша образованието си и да замина за чужбина”.

БТА

Публикувана на 05/12/13 20:17 http://e-vestnik.bg/17587/izbori-po-patya-kam-bezizhoditsata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване